Съвременното френско кино

Какво ли щяхме да правим без францулята?

Както знаем, братята Люмиер са основоположници на киното и вероятно Франция много се гордее с тях. Както и с Жорж Мелиес – може би първият истински оператор и откривател на техниките за стоп-кадър, маските и мулти-експозицията.

Когато говорим за експериментално и оригинално кино, французите винаги са с едни гърди напред. Ето и някои от най-великите творения дошли от страната на Луи Пастьор, Шарл дьо Гол, Гоген, Луи дьо Финес, Ален Делон и Зинедин Зидан (става въпрос за филми излезли през последното десетилетие):

 • „Амели Пулен“ и романтиката на френското кино

На 3 септември 1973 в 18:28 часа и 32 секунди,
една синя муха от вида Калифориди,
която може да направи 14 670 замаха с крилете си за минута,
кацна на улица Сен Венсан в Монмартр.
Точно в същата секунда, на терасата в един ресторант,
вятърът повдигаше покривката на една маса,
карайки чашите да танцуват, което никой не забелязваше.

Пак в същото време, сперматозоид,
съдържащ X-хромозом, принадлежащ на г-н Рафаел Пулен,
достигаше яйцеклетката на г-жа Пулен,
с моминско име Амандин Фуе.
9 месеца по-късно се роди момиче:
Амели Пулен.

Лятото на 2002, младият Ламотх, в последната година на тийнейджърството си, се наслаждаваше на въртящите се 24 кадъра в секунда. Заровил пръсти в 567-те пуканки, които чакаха да бъдат изхрускани от 32-та бели стържещи звяра, Ламотх не изпускаше от поглед сменящите се цветове от фантазия и сякаш бе попаднал в друг свят. Гледаше „Амели Пулен„….

Amelie_poster

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

Ламотх бе пленен от невероятната визия, която е сътворил гениалният оператор Бруно Делбонел, съчетана със завладяващата музика на Ян Тиерсен. И всичко бе умело дирижирано от необятното въображение на Жан Пиер Жьоне.

Всеки един от нас може да побере детството си в една малка кутийка и да я скрие някъде, заедно с всичките си неосъществени мечти. Амели Пулен е момиче, което открива тази кутийка и ни я връща, за да ни напомни за тях. Защото вълшебните светове, които сме си измисляли като деца, не бива да се губят. Светът би бил чудесен, ако му предадем част от въображението си.

„Амели “ е и история за любовта. Или по-точно за магията на любовта. Тя те поглъща напълно и  неусетно те води към твоята половинка, твоето допълнение, с която да я споделиш.

Французите винаги са били непоправими романтици:

В „Un long dimanche de fiançaillesотново триото Жьоне- Делбонел-Одри Тоту се впускат в света на лудостта и войната, за да ни разкажат приказка за любовта. И надеждата.

Jeux d’enfants“ е още един незабравим шедьовър за всички любители на романтичното кино. Филм за двама влюбени перковци, които предизвикват съдбата и тя ги разделя. За да ги събере отново години по-късно.

 • „Обкръжената крепост“ и френското документално кино
La citadelle assiégée

La citadelle assiégée

Францулята може и да са страстни консуматори на жабешко, но едно не може да се отрече – страшно много обичат да събират и трупат информация, която на пръв поглед изглежда незначителна, но пък звучи доста впечатляващо. А и  имат необикновеното умение да забелязват неща, които трудно се забелязват. Съвсем са наясно, че под краката ни съществуват огромни цивилизации, управлявани от милиони дребни същества, които се държат като един цял организъм.

Бернар Вербер започна манията с трилогията си за Мравките, които явно сме ги подценявали. Инспириран от неговите романи, Филип Калдерон създава „La citadelle assiégée“ (Обсадената крепост). Признавам, този филм съвсем обърна представите ми за документално кино. Бих му лепнал етикета „документален военен трилър“. За разлика от романите на Вербер, тук ролите са разменени – положителните герои са термитите, а не мравките. Бранейки своята крепост, истински бароков шедьовър, термитите изглеждат обречени срещу мравешките орди от завоеватели. Природата се намесва в тази епична битка между видовете и решава изхода и крайния победител.

През последните години от Франция долетяха множество филми-образци в документалния жанр – „Home„, „Le monde selon Monsanto“ , „La marche de l’empereur„, „Apocalypse – La 2e guerre mondiale„, разглеждащи различни екологични и социални проблеми.

 • „Angel-A“ и нео-ноар
Angel-A

Angel-A

Френчитата имат носталгичния навик да се връщат там, откъдето са тръгнали – към черно-бялото кино. Черното и бялото са цветовете на крайностите: на надеждата и депресията, на омразата и любовта, на чистотата и мерзостта, на светлината и мрака. Също така това са и цветовете на миналото. Както и на носталгията по него. Понякога комбинацията може да изразява и меланхолия.

В  „Angel-A“ твърде странният Люк Бесон се обръща към тези цветове за да изрази гореспоменатите чувства. Дребничкият уличен мошеник Андре е затънал доста дълбоко в блатото на подземния парижки свят. Дължи пари на местни престъпници и криминално проявени босове и те пращат горилите си подир него. Решава да се самоубие, скачайки от мост, но там среща Анджела, която има същите намерения. Анджела е истински антипод на Андре, тя е висококрака красавица, напомняща истински ангел.

Анжела се опитва да вдъхне кураж на Андре и той да повярва, че все пак има нещо положително, някакви добри страни, което таи в себе си. Тя го накарва да  да следва пътя си и мечтите си, за да остане и тя с него….

Магията на черно-белите цветове използва и Матьо Касовитц в „La haine“ (Омраза). Филм, за който казват, че е френската по-мрачна версия на „Trainspotting“. Разбира се, според французите  Trainspotting  е английски аналог на „Омраза“, а не обратното.  Съвременното френско кино може да се похвали и с черно-белите анимации „Fear(s) of the Dark„, „Renaissance“ и „Persepolis“ – всяка една от тях със своя уникална атмосфера и послание. Трябва да се спомене и изпълненият с напрежение нискобюджетен трилър „13 Tzameti„.

 • „Miniscule“ и френската анимация
"Minuscule"

"Minuscule"

Франция е родина на велики художници. Тяхната дарба се е пренесла и във френското кино. Всички знаем за тупалките, които клетите римляни трябва да понесат от храбрите гали „Астерикс и Обеликс“, а приключенията и взаимоотношенията на „Пиф и Еркюл“ могат да се сравнят с тези на Том и Джери.

Но творението, което най много ме впечатлява е наистина ужасно  необикновено.

През 2006г. излиза чудат анимационен сериал, познат като „Minuscule„. Това са колекции от късометражни (обикновено петминутни) филмчета, снимани в реална среда, чийто анимирани герои са антропоморфни насекоми.

Съвсем сериозно мога да кажа, че тези серии страшно много успокояват и приятно те унасят. Понякога ги гледам с часове, а вкараната символика в тях е просто уникална. Обикновени думи не могат да опишат “ Maniscule“, затова изгледайте един епизод и се потопете в атмосферата на насекомите и техните въжделения:

 • „Vidocq“ и фантастичните светове
Vidocq

Vidocq

Видок“ е първият значим пълнометражен филм, изцяло заснет с помощта на дигитални камери и технологии. Пак французите са с крачка пред всички останали. Действията се развиват в Париж през 19 век. Главно действащо лице е Ежен Франсоа  Видок, историческа личност,  прословут криминалист и детектив ( другояче казано, това е френското копие на Шерлок Холмс).

Прекрасно пресъздадена е цялата обстановка, цветовете са много красиви, а филмът има всичко необходимо, което се изисква от жанра (който също може да се смята за иновативен – криминално фентъзи). Заплитат се неразгадани мистерии, необясними събития, неочаквани развръзки. Е, разбира се, няма кой знае какво послание към зрителите, те просто трябва да останат и да се любуват на чудесната кинематография.

Французите много ги бива да изобразяват фантастични минали и бъдещи епохи, доказателство за това са филмите : „Le pacte des loups“ , „Immortel“ „RRRrrrr!!!„.

Advertisements
Categories: Кино | Етикети: , , , , , , , , | 34 Коментари

Навигация в публикациите

34 thoughts on “Съвременното френско кино

 1. Много хубава публикация, „Амели“ е шедьовър:)
  наскоро гледах един друг френски филм – „Welcome“, който ме порази -от 2-3 години не бях гледал нещо по-стойностно, непретенциозно и въздействащо.. сещам се и за много други заглавия, но си направил достатъчно добър обобщителен обзор, за да ги казвам:) „I’ve loved you so long“ е друг мой фаворит, в който Кристин Скот Томас прави титанична роля.. абе, въобще, много талантливи са франсетата:)

 2. Много приятно напомняне, от гимназиалните години (че и преди това) си култивирах вкус към френското изкуство, по специално – кино и някои автори. Много са неконвенционални и… арт (sorry за клишето).

  „Амели“ и дребосъчетата наистина са шедьовър.

  Бих добавила и друг (мой любим) филм – „Irreversible“. Перфидно концептуален с доста сериозни теми за вътрешно осмисляне. Според мен при него визуалната агресия е просто средство за комуникиране на идеята, но на доста хора им попречи да го усетят.

  Нека са два – „Clubbed to Death(Lola)“ е една непретенциозна поезия на упадъка, а едноименната песен на Rob Dougan си е доста по на място отколкото в „Матрицата“ :).

 3. Прави сте. Французите правят много стойностни филми на социална тематика, т.е. драми, а аз това не съм го споменал. Трябваше да включа филми като „Un prophete“, „Irreversible“, „Welcome“, „Les choristes“ и т.н.
  Clubbed to Death и I’ve loved you so long не съм гледам, но ще си ги изтегля 🙂

 4. Само „Видок“ от гореизброените не съм гледала. 🙂 Френското кино е огромно, зарядът му е толкова мощен.

 5. Този „Angel-A“ ще ми е интересно да видя какво представлява, че и аз съм на вълна noir от доста време насам. А Maniscule е много криейтив наистина.

 6. Страхотна публикация! Филмчето с мравките ми хареса. Не бях чувала за този анимационен сериал, за което ти благодаря.
  Амели Пулен естествено си е фантастична. Първият път когато го гледах, просто зяпнах…/ особено началото 🙂 /
  Но да поясня, че аз съм фенка на старото френско кино – невероятният Луи Дьо Финес/или Фюнес – така и не разбрах кое е правилното /, Бурвил, Фернандел…Жана Моро / аве тая жена има такъв интелектуален сексапил! /,Натали Бай,Катринката – макар, че малко студена ми идва, Ив Монтан,Мишел Пиколи особено в „Нещата от живота“ /…оффф..много са… Ами „Леон“ – нищо че не се води френски – в това засилено участие на франсета в него…Страхотия! 🙂

  • Няма друг като Луи дьо Финес ( и аз не знам кое е по-правилното, но и-то се намира по лесно на клавиатурата 🙂 ). Гений. Вероятно следиш филмовата седмица на Луи по БТВ синема 🙂 Аз насмалко да изпусна мач-класика вчера, заради „Полицаят се жени“ 😀

 7. Страхотен пост! Насочваш към шедьоври, които не са познати на голяма част от хората.
  Исках да те попитам откъде мога да намеря La citadelle assiégée“ (Обсадената крепост)? Рових тук-там, но все на камък удрям.

 8. Може да пробвате и през руски тракер .
  Аз лично не ми пречи дали ще слушам английско или руско аудио.
  Ето тук има доста заглавия
  http://rutor.org/

 9. Блгагодаря!

 10. Ей, страхотен пост, начи 🙂
  Амели, La Haine, Angel-A са ми ол-тайм фейвъритс 🙂 а от останалите филми съм гледал няколко, канил съм се да гледам други, но след този пост must see секцията ми в imdb бе обогатена с още няколко френски филма 🙂
  Minuscules е страхотно попадение! Merci!
  А и мога да се похваля, че субтитрите на български на Un Prophetе ги преведох аз 🙂
  ПП Гледай и „Paris“, „L’auberge espagnole“, & „La Science des Reves“ 🙂

 11. Постът ти е прекрасен!
  Казвам о искрено, макар, че аз френско каквото-и-да-било не мога да дишам, но майка ми е във възхита от Амели 😀

 12. Благодаря за отзивите 🙂
  Сега съм на вълна испански филми, но понеже все попадам на неособено читави, някой би ли препоръчал нещо от Иберия/ 🙂

 13. Там задължително се почва с Mar Adentro, не вярвам да си го пропуснал. Иначе на Алмодовар каквото и да хванеш е добро.

  Добра идея ми даваш с испанските филми, сега и аз ще следя препоръките тук :).

  • Точно Mar Ardento ще гледам днес 🙂 Благодаря за препоръката 🙂

   • О, това ми е най-любимият филм, няма с какво друго да го сравня. Ще се отровиш, но с удоволствие.

 14. Чувствам се длъжен да добавя нещо, което никой не се е сетил – френските филми на Ханеке – „La Pianiste“ и „Cache“. И двата са много powerfull

 15. За добрите испански филми – виж тази база данни
  http://www.foriegnmoviesddl.com/search/label/Spanish

  • мерси за линка Val, страхотен сайт! Хубавото е, че може да се открият филми от целия свят.

 16. испанските филми са ми слабост.. Ако не си гледал филми на Алмодовар – горещо ти го препоръчвам и най-вече „Говори с нея“ и „Всичко за майка ми“ – имам ги за едни от най-добрите съвременни, които съм гледал… Сещам се за един друг, който ми разтресе психиката много продължително – Te doy mis ojos (Take my eyes).. и разбира се – Аменабар и Coixet:)))

  • Аменабар и Алмодовар са големи 🙂
   Коичет не го знам, но ще прегледам творчеството му 🙂

 17. Исабел Коишет е жена:) „Животът ми без мен“ – уникален филм:)

  • извинявам се, но бях сигурен че е каталунец/ка 🙂 Статията ми е готова на 60-70% 🙂 Днес мисля да прегледам Коишет 🙂

 18. Pingback: Испанската кино армада « Lammoth's Blog

 19. Прес

  По-горе трябва да се добави и „La fille sur le pont“. Препоръчвам (:

 20. Dropkick

  A Bout Portant гледахте ли!? Снощи си го пуснах и останах смайващо очарована 🙂 Страхотен филм! Френското кино, както и Норвежкото са едни от най-добрите 🙂

 21. Да, спомням си го 🙂 Доста по-реалистичен и истински от американските 🙂 КАто спомена норвежко кини, наскоро гледах един добър филм – Hodejegerne 😀

 22. Dropkick

  Аааа да, този филм и на мен много ми хареса 🙂 Има един друг, който също е доста добър – „Kongen av Bastøy“ – базиран на реални събития.
  Опитвам се да намеря повече френско кино и най-вече в жанр екшън, трилър, обаче почти нищо не мога да намеря :/ Ако знаете къде да търся, нещо подобно от категорията на „A Bout Portant“, ще съм безкрайно благодарна.

 23. Честно не мога да ти помогна много за този жанр, но ако си падаш по по-хумористични ти препоръчвам тези:

  http://www.imdb.com/title/tt0464913/
  лека пародийка на Джеймс Бонд филмите.

  http://www.imdb.com/title/tt1528313/
  пародира с шовинистките отклонения

  😀 Трябва да проверя в нас дали има някой свестен френски екшън 🙂

 24. Dropkick

  Благодаря ти 🙂 Ще ги проверя, макар, че не си падам особено по комедийки 🙂 И ако ти изкочи някой свестен френски екшън, ще се радвам да го споделиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: