Кратка мелоразходка по света, в деня на Земята

Да се поразходим ! Благодарение на мрежата можем да обиколим света за няколко минути. Ако интернет е превозното средство, то музиката ще да е горивото.  Да почнем обиколката от Африка:

1. Nnеka и африканската музика

Nnеka е родена в град Вари, Нигерия. От смесен брак е, баща й е нигериец, майка й – германка. Още в ранни години проявява интерес към музиката и започва да пее в училищния хор. Град Вари е и петролен център, което както често се случва, генерира социални и политически проблеми и сблъсъци. Не случайно творчеството на Nneka е със социална насоченост и засяга теми като експлоатация на човешкия труд, толерантност, войни и бедност. Nneka успява да съчетае местния традиционен африкански фолклор с така обичаните в Африка жанрове хип-хоп, реге и ска. В момента живее в Хамбург, вследствие на което се забелязва и европейско влияние върху музиката й:

 • 2. Аzam Ali и мелодиите на Ориента

Азам Али е родом от Техеран, Иран. Още като малка, семейството й имигрира в Индия. Тамошната музика и култура оказва много сериозно влияние върху бъдещата кариера на персийката. Иранската революция през 1979 г. променя плановете на родителите й, и вместо да се върнат в Иран, те заминават в Калифорния. Азам живее там и до днес. Докоснала се до много култури, тя черпи вдъхновение от етнo-музиката, обикновено пречупена през призмата на ориенталските ритми. Записа и версия на българската песен „Изгряла“ , която можете да чуете тук. Тя добавя и съвременни готик и поп елементи, участва и в множество етно-проекти, сред които и Vas и Niyaz:

 • 3. Voltaire и американската мултикултура

Истинското име на Волтер  е Аурелио Ернандес, а сценичния му прякор е взет „назаем“ от прословутия френски възрожденец Франсоа-Мари Волтер. Ернандес е роден в Хавана, Куба, но се е преселил в САЩ по политически причини. За него може да се каже, че е всестранно развит талант. Освен с музика, той се занимава и с визуални изкуства, рисуване на комикси, поезия. Макар и на 43 г., той е професор в нюйоркския School of Visual Arts. Автор е на редица графични новели и комикси, най-популярен сред които е  „Oh My Goth“ (OMG). Като аниматор е заснел множество реклами и кратки анимирани филмчета. Много е трудно да се определи музикалния му стил, въпреки че се счита за представител на готик сцената. Повлиян е най-вече от европейския фолклор, стари градски и пиянски песни,  даркуейв  и т.н. В ютюб стана известен благодарение на култовото му парче „Песента на Вагината„, както и с  „God Thinks„. Любимото ми обаче е:

Общото между тях е, че са деца на Земята и музиката ги обединява. А днес е ден на Земята! На този ден много страни призовават населението да се чувства като една общност, да защитава мира на планетата и да пази красива земна природа! ( поне така пише в уики)

Advertisements
Categories: Музика | Етикети: , , , , , , , | 10 Коментари

Навигация в публикациите

10 thoughts on “Кратка мелоразходка по света, в деня на Земята

 1. Nneka – зарибяващо парче…

  Иначе, честит ден, макар че не знам какво точно променя този ден в отношението на човечеството към Земята…

  Преди два дни ми попадна тази реч на едно 12-годишно момиче на конфереция на ООН за околната среда през 92-ра. Много въздействащи думи особено произнесени от дете. 20 години по-късно прогнозите са като за пред апокалипсис…

 2. страхотно откритие! Перото е по-остро от меча 🙂 Действително речта й е въздействаща и тя интелектуално превъзхожда доста политици, но за съжаление нещата не са се променили кой знае с какво.
  В интерес на истината и ние двамата няма как да променим нещо, можем само да коментираме 😀
  В третия свят има огромен прираст на населението и това е голям проблем. Образованието и възпитанието е доста необходимо. То би решило доста проблеми. Разбира се, проблемите са много…

 3. Добра идея – мелоразходка в Деня на Земята…:)
  Заради такива хора, като теб понякога не ми се напуска земната орбита…
  🙂

 4. Та кога каза, че ще пуснеш нов пост 😉 ?

  • Ами, напоследък страдам от коварна болест – бацилис мързелус, надявам се да я преодолея. От това страда блогчето предимно 🙂

 5. Ннека е супер яката!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: