Филмите на десетилетието – ЛМ награди.

С Иво (който има и друг блогрешихме, съвсем авторитарно, да накараме всички от киноцентъра да изредят и напишат нещо за своите любими филми от изминалото десетилетие. Идеята бе  да класифицираме по един паметен филм за година, но после Иво предложи да са по три. Разбира се, едва ли някой ще си направи труда да пише толкова, но поне Иво ще се включи в начинанието (нали бе Иво, не ме излагай сега, не искам да съм сам на сцената:)). Бънги се надявам да пребори мързела си (който почти се доближава до моя по скалата на мързелометъра) и да се включи, както и Ностродамус (честит нов блог!, ама си размърдай задника и пиши де >: ), АнгелМан, Yavr, Елфмайстер, АнтонЕрин, Скротумски, Дринов ( ама последните 2ма са ПРО-та, както им вика бунгито и едва ли ще се навият), всъщност всички са поканени в тази гала-вечер на „десетилетните“ филми

И така, измина едно десетилетие от началото на новото хилядолетие. Някои пораснаха, други остаряха. Но филмовата лента продължава да си тече. ЗНАМ, ЗНАМ,  не обичате да четете постове-фермани и рядко четете блога ми (мамицата ви 😛 ) и затова съм сложил достатъчно картинки, та поне с поглед да проследите заглавията. Или както казват англичаните, „една картина е равностойна на 10 000 изречени думи„. Та, като споменах англичани…леле, какъв бой ни туриха в петъка само, четири парцала ни вкараха! Ама на кой му пука, аз и без туй за англичаните виках 😛 муахахаха

Упс, да не се разсейваме, ами започваме разходката назад във времето (тук аз управлявам машината на времето, но ако не ви хареса, поемете управлението и вие 🙂 ):

 • 2009 – 1. District 9 – 2. The Road – 3. UP
2009

2009

Вече съм правил ревюта и на „Сектор 9“ (District 9), и на „Пътят“ (The Road) –  това са от малкото добри филми от неособено благодатната (във филмово отношение) 2009. Първият е политическа сатира, която обръща внимание на бежанските лагери и отношението на обществото към тях, а вторият филм е пост-апокалиптична драма, показваща значението на биосферата и разпада на обществото без нея. „В небето“ (UP) е една от онези симпатични анимации, които те карат да съжаляваш, че си пораснал.

 • 2008 – 1. In Bruges – 2. WALL_E – 3.Let the Right One In
2008

2008

В Брюж“ (In Bruges) е типична британска черна комедия, на моменти сериозна, в други – не чак толкова. Животът е сложен и кара хората да имат още по-сложни взаимоотношения помежду си. WALL_E е симпатичн робот, който ще ни накара да си възвърнем детската си неподправеност. Вампирската драма“Let the Right One In няма нищо общо с вампирските лигочи, с които ни заляха напоследък. Скандинавски хлад и мрак ще се всели при пускане.

 • 2007 – 1.The Mist – 2. Fracture – 3. Hot Fuzz
2007

2007

Мъглата“ (The Mist) е филмът, който най-успешно предава духа и атмосферата от книгите на Стивън Кинг. Смразяващ, държи те непрекъснато в напрежение, ужасяващ, но въпреки всичко е „pure entertainment“. „Пропукване“ (Fracture) показва пукнатините на несъвършената съдебна система, продукт на несъвършеното общество. „Hot Fuzz“ (Горещи палки) е велика полицейска пародия, а Саймън Пег е моят идол! 🙂 Много харесах и мюзикъла „Sweeney Todd„.

 • 2006 – 1.Babel – 2. Apocalypto – 3. The Prestige
2006

2006

Вавилон“ (Babel) е социална драма, чиято централна тема са отново предразсъдъците и назадничавото мислене на обществото. Паралелно се движат няколко истории, от различни точки на света, които са все пак свързани. „Апокалипто“ е истинско зрелище, епичен разказ за последните дни на маиската цивилизация и опитът на един индианец да спаси семейството си. Страшно много ми хареса смесицата от мистерия и магия в „The Prestige“ и битката между две интересни личности. Като цяло, 2006 е най-силната година за изминалото десетилетие, излязоха страхотни филми тогава : „The Departed“, „The Illusionist“, „Children Of Men“, „Blood Diamond“, „Casino Rotale“, „Descent“, „Pan’s Labyrinth“.

 • 2005 –  1. Lord of War – 2. Kingdom of Heaven – 3. Sin City
2005

2005

Lord of War“ е политически коректен и съвсем точно описва ситуацията около търговията с оръжия, кой седи зад тази печеливша индустрия, и до какви драми води тя. Не си спомням по-добър в тази област. „Kingdom of Heaven“  е най-добрият исторически филм, правен през последното десетилетие, а и много добре задава вечните въпроси, които са свързани с войните. „Sin City“ се превърна в еталон за всички филми, правени по комикс.

 • 2004 – 1. The Butterfly Effect – 2. Crash – 3. Hero
2004

2004

Ефектът на пеперудата“ (The Butterfly Effect) е страхотен филм, който ни показва как един миг може да промени насоката на целия ни живот . Детската психика е много лабилна и една травма може да има сериозни последствия в бъдеще. „Сблъсъци“ (Crash), подобно на „Babel“, се занимава с предразсъдъците на хората и социалните сблъсъци, които могат да предизвикат те. „Герой„(Hero) е един от най-красивите филми, предложени от азиатското кино, истински образец за кино-изкуство. През същата година излезе и Shaun of the Dead със Саймън Пег!

 • 2003 – 1.City of God – 2. LOTR – The Return of the King – 3.Kontroll
2003

2003

2003 година бе със слаба филмова реколта, но все пак тя ни зарадва с третата заключителна част на легендарния фентъзи епос „Властелинът на пръстените“. Филмът на годината обаче дойде от Бразилия, откъдето изскочи произведението „Градът на Бога“ (Cidade de Deus), твърде различен от познатите ни филми и в същото време бе шокиращо реалистичен. Той излезе в края на 2002, но понеже бе пуснат в повечето страни през 2003, си позволих да го сложа тук. И един филм от Източна Европа, унгарският „Kontroll„, една съвременна урбанистична приказака, чието действие се развива изцяло в унгарско метро, а символизмът е основно средство на изразяване. 

 • 2002 – 1. Road to Perdition – 2. Catch Me If You Can – 3. Dirty Pretty Things
2002

2002

Път към отмъщение“ (Road to Perdition) е пример за това как се прави нео-ноар, а Том Ханкс изиграва една от най-добрите си роли – тази на гангстер, който ще се опита да предотврати сина му да не тръгне по неговия път.  „Хвани ме, ако можеш“ (Catch Me If You Can) е история за един симпатичен мошеник и фалшификатор, който въпреки всички си престъпления, все още може да поправи грешките си и да бъде полезен на обществото. „Малки мръсни неща(Dirty Pretty Things ) е филм, разкриващ тежкия живот на емигрантите, както и ужаса от търговията с органи. През 2002 излезе и култовата зомби класика 28 Days Later,  по-късно последван от „28 Weeks Later“, излязъл през 2007.

 • 2001 – 1. Amelie Poulain – 2. Donnie Darko – 3. Enemy at the Gates
2001

2001

2001 ни пренесе в два свята – приказния, жизнерадостен и меланхоличен свят на Амели Пулен, както и в мрачния, мистериозен, философски свят на Дони Дарко. „Враг пред портата“ (Enemy at the Gates) е епична битка и надпревара между двама снайперисти, германец и руснак, чийто морални порти са затворени от кървавата Втора световна война.

 • 2000 – 1. Malena – 2. Erin Brockovich – 3. Gladiator
2000

2000

Когато видя Моника Белучи или красива жена се сещам за този филм – „Малена“ (Malena). Торнаторе е успял да изгради ултимативния женски образ и целия магнетизъм около него. Когато говорим за жени, винаги се появява още един образ – Ерин Брокович (Erin Brockovich) и едноименния автобиографичен филм за нейната борба и силата на характера й. Гладиатор (Gladiator) си е типична епика от римско време, с исторически привкус и мачовски битки.

и за десерт:

НАЙ-ВЕЛИКАТА БОЙНА СЦЕНА В ИСТОРИЯТА НА КИНОТО:

PS Това не са баш най-любимите ми филми, но са филмите, които ми направиха най-голямо впечатление. Ясно е, че с приятелите ми харесваме да гледаме пуцалки от сорта на Терминатор 4, Умирай трудно 4, Death Race,  филми с зомбита и вампири ( като Underworld, Land of the dead   и т.н.), британски идиотски комедии (всичките със Саймън Пег!), но все пак трябваше да подбера по-стойностните.

И не забравяйте да посетите блога за наука, където nightwish_el ви е приготвила чудесен хороскоп, който според някои читатели (небезизвестната Скай) предсказва точно и безотказно. 😀

Докато пишех това, слушах новия албум на Таря, бившата вокалистка на Найтуиш, чийто ангелски глас ме държа буден досега.

OTHER LISTS:

IVO’S LIST

DRINOV’S LIST

ERIN’S LIST

ANGELMAN’S LIST

SILENTIUM’S LIST

LEGRANDELF’S LIST

ANTON’S LIST, 2nd part

NOSTROMO’S LIST

YAVR’S LIST : 2000 – Amores Perros, Tilsammans, Requiem for a dream; 2001 – Apocalypse Now, Mulholland Drive, La Pianiste; 2002 – Morvern Callar, Gerry, Irreversible; 2003 – Lost in Translation, Dogville, Kill Bill; 2004 – Der Untergang, 2046, Head-On; 2005 – Me and You and everyone we know, Paradise Now, Cache; 2006 – The Departed, The Science of Sleep, Pan’s Labyrinth; 2007 – The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 4 months 3 weeks and 2 days, There will be blood; 2008 – A Christmas Tale, The Edge of Heaven, In Bruges; 2009 – A Prophet, The White Ribbon, Inglorious Basterds

KASTELOV’S LIST

CINEMASCROTUM’S LIST (partial)

NIX’S LIST

BUNGLE’S LISТ !!!!!!!!!!! 

JACK IN MOVIELAND’s LIST

vlpreslavski’s list (+18), red alert (+18), I repeat (+18)

Categories: Кино | 68 коментара

Навигация

68 thoughts on “Филмите на десетилетието – ЛМ награди.

 1. Бравооо! 🙂 Днес може и аз да се захвана, но забелязвам, че в 99% от случаите сме на едно мнение с теб и май само ще им поразместя местата на 1-во, 2-ро и 3-то място. 😛

 2. Хм… някои съм гледал, други не; за някои подкрепям, за други не (е то нормално :Д)… А има и някои, които дори не помня… Но пък интересна идея за класация, да се върнеш чак до 2010та 🙂

 3. Така де, исках да кажа от 2010 до 2000та… Сега ставам, спя още :Д

 4. Pingback: Tweets that mention Филмите на десетилетието – ЛМ награди. « Lammoth's Blog -- Topsy.com

 5. Явно си падам ретро пич – 2002, 2003 и 2005 реколта най ми харесват 😀

 6. Браво, Ламоте! Тъкмо бях започнал да губя надежда, че ще реализираш идеята 😀
  Малко по-късно ще е готова и моята класация. Очакваме и останалите. Хайдей!!

  Иначе, браво за „Амели“, „Малена“ и „В Брюж“ нацелил си ми големи фаворити, въпреки, че моята подредба ще е малко по-друга. Интересно ми е колко хора ще се включат. Бънги, you know! И Ностромо както не е гледал филми от 1 месец, нека се реваншира с това, моля, моля. 😀

 7. В близките 1-2 дена ще се включа, само трябва да се поровя малко из аналите на кино-списъка ми. 😀
  ПП. Браво, постарал си се 🙂

 8. А тъй, Ангеле, работа ще вършим 😀
  А, Ламоте, сега се сетих, нито Триер, нито Тарантино, нито Алмодовар си включил! А-ма-ха! 🙂

 9. Иво, прав си, как можах да не тура Кил Бил, колко ли още филми съм изтървал. Ти ще допълниш листата, сигурен съм 😀 като цяло по-добрите филми на Куентин са през 90-те. Иначе на Алмодовар съм голям фен на по-старите му и по-забавни филми 😀 А Триер е психопат и ме е страх да го добавя 😛 Чакам твоят лист, и да не се бавиш ей 😛

  Ангеле, и твоята класация я чакаме, надявам се да добавиш и ти някои шедьоври, все пак съм стар човек вече (от грешната страна на 20-те) и забравям 😀

  Преславски,
  ти имаш бойната задача да направиш класация на най-добрите порно филми през последните 10 години. И класация на актрисите 😀 … както и подробен анал-из на качествата им 😀

  Silentium,
  знаеш ли, ще е много интересно да видим и твоя класация за филмите а десетилетието или просто най-добрите 10 филма. Знам, падаш си по по-кървавите и мрачни неща 😀

  АААААААААА Бънги!
  няма да се измъкнеш, ще направиш класация! Иначе ще кажа на Иво да ти наспами пощата хаха 😛 И знам че искаш да ме уцелиш с пантофка за някои от филмите, таке че направи класация, та да мога и аз да я критикувам после 😛

 10. Ехааа – каква класация!
  Да вземеш да запретнеш ръкави и да измайсториш и една за последния половин век.
  През 70-те и 80-те имаше страхотно кино 🙂
  Но ако трябва да слушаш моя „ангелски“ найтуишовски гласец, съществува опасност да сътвориш класация на хорърите…
  😀

 11. Pingback: Intidar Digest 5.9.2010 « Intidar

 12. Съвпадението с моите фаворити не е голямо 🙂

 13. Хахах, Ламоте, знам, че знаеш и то е съвсем в реда на нещата в моята класация да присъстват повече „ужасни“ неща… Особено последните 1-2 (даже 3) години нямам никакви нерви да гледам сериозни филми, та доста хубави ленти съм пропуснал… сигурен съм в това 🙂
  Тези дни може да скалъпя и аз нещо (поне с по един филм от година, че и аз съм на възраст и забравям хаха :Д)

 14. @Silentium, ще е хубаво някой да скалъпи класация за най-добър хорър филм за всяка от последните 10г. 🙂 2007 беше много добра за хорърите:
  The Mist
  Planet Terror
  28 Weeks Later,
  Black Sheep
  30 Days of Night
  Hatchet
  Resident Evil: Extinction
  The Invasion

  сигурно е била хубава година за теб 😀

  @ Dzver,
  позволявам да оспорваш 😛

  @Руслане, мерси за включването ми в дайджеста ти 😀

  @Еееееел, половин век е бая време 😀 , а и по торентите гадовете сийдват само нови филми 😛 (това е за оправдание 🙂
  а и напоследък от жени получавам само заплахи значи 😀

 15. Страхотна идея! И адски много благодаря за поканата, как па няма да се навия 🙂 Участвам!

  Иначе за твоя избор, браво имаме поне едно 75 % съвпадения. Много рядко попадам на хора които харесват „Kingdom of Heaven“.

  П.П. И за порняга мога да се включа :)))

 16. Йез, щом и м-р Про ще се включи, значи нещата са сериозни 😀
  бтв, споменах ли, че Crash ми е абсурдно надценен… И „Гладиатор“ – много ме кефи изцепката с газовата бутилка 😀
  Ламоте, взимам си бележка от теб да гледам
  Hero, явно доста го обичаш, а аз да не съм го гледал – позор. 😀

 17. иво, а така, трябва повече критики към списъка 😀 Аз очаквах всички да ме псувате, да мятате виртуални сатъри по мен, хахаа. В „Герой“ ме изкефи кинематографията, уникална е просто, не толкова екшъна (който липсваше всъщност) 🙂

  Дринов, радвам се за присъединяването към каузата, очаквам включване и от твоята антена, та да видим какви филми си избрал. По принцип почти винаги съм съгласен с ревютата ти 😀

  ПС Много яко, че утре не е работен ден, нали?

 18. Ламоте и Иво, чудесна идея! Ще изчета всички публикации и на поканените.

  По отношение на твоята класация съм съгласна, макар че моята щеше да включва съвсем други заглавия, като изключим 2003 – нея направо я игнорирах :).

  А в „Герой“ на мен най-много ми харесва разделянето на филма на няколко фрагмента с доминиращ цвят, който символизира и допълва приписвания темперамент, характер и мотивация на героите при интерпретацаията на случващото се (обяснявам го така, защото си нямам идея как точно се нарича като тип похват, сори).

 19. Първо честит празник на всички, много добра идея. Аз ще се включа направо тук в коментарите с моя списък, който предстои на вечно обновяване 🙂 –

  2000 – Amores Perros, Tilsammans, Requiem for a dream

  2001 – Apocalypse Now, Mulholland Drive, La Pianiste

  2002 – Morvern Callar, Gerry, Irreversible

  2003 – Lost in Translation, Dogville, Kill Bill

  2004 – Der Untergang, 2046, Head-On

  2005 – Me and You and everyone we know, Paradise Now, Cache

  2006 – The Departed, The Science of Sleep, Pan’s Labyrinth

  2007 – The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 4 months 3 weeks and 2 days, There will be blood

  2008 – A Christmas Tale, The Edge of Heaven, In Bruges

  2009 – A Prophet, The White Ribbon, Inglorious Basterds

 20. и се извинявам за грешката с Apocalypse Now, филмът естествено не от 2001, на негово място слагам Donnie Darko 🙂

 21. @Yavr, мерси за листата, ще се радвам да го видя в по-разширен вариант и в блога ти 😀 Харесва ми, че си включил много европейски филми, аз също съм голям фен на еврокиното, макар и на по-комерсиалното 🙂 Аз също смятах да включа филми като унгарския Kontroll – много артси е, но после сметнах, че е по-добре да сложа по-популярни филми.

  @Sky
  и аз не знам имената на кино-похватите, но „Hero“ си беше събитие за азиатското кино. Ще ми е много интересно да видя и твой списък, стига да намериш време 😀

  • Аз щях да го напиша с удоволствие, колкото и да не ми е работа да се бутам и аз сред кино спецовете, но Yavr току-що го е постнал в коментарите (може би имам 1-2 разминавания с него). А иначе вече съм на линия, защото приключих с това, което ми обсебваше времето до сега.

 22. Yavr, страхотна класация! Много съм съгласен с теб. Хвърли ме в почуда с Tilsammans и Пианистката… и въпреки че много ги обичам, аз ще включа други. Все пак, браво за избора… много често подценяваме подобни заглавия 😉

  • yavr

   Thanks. Ами вкусът ми е насочен повече към арт и фестивално кино (както и твоя като гледам) и за това една част от избраните заглавия никак не са известни. Разбира се и филмите, които е подбрал lammoth са хубави

 23. Така е, и аз харесвам повече арт кино и независими проекти 🙂 въпреки че в класацията ми ще има много комерсиални заглавия, ще се постарая да включа и някои от другите. Те са по-скоро някак лични и тихо те работят, че не можеш да решиш кой и как…но, да, палци горе за именно тези филми. 😉

 24. Малко съм разочарован, че никой не спомена „Lesbian Vampire Killers“ 😦
  какво му беше на филма?
  Сигурен съм, че Преславски ще го оцени 🙂

 25. Хммм… 😀 😀

 26. Бойната сцена е феноменална!!!!!

  А тази статия е изключително ценна за мен, 10x, защото ако ти кажа колко филма съм гледал от споменатите само от теб, сигурно веднага след като се отърсиш от първоначалното вцепенение веднага ще ми изтриеш коментара в импулс на спасителна самоотверженост 😀

  По твой съвет Кралят на маймуните беше първият филм, който гледах от доста време насам – и Джеки Чан и Джет Ли къртят, така например Единственият (The One) съдържа една изключителна сцена, в която лошият Джет Ли предизвиква тежка катастрофа на два бързодвижещи се полицейски мотоциклета, удряйки ги челно с длани, след което хваща единия мотоциклет, вдига го във въздуха и използвайки го, примерно, като стол, пребива с него полицаите.
  Аз лично съм силно пристрастен към филмите на Тарантино 🙂

 27. Айде и аз съм готов 🙂

 28. Ламоте, класацията ти е един път, за някои заглавия няма как да не те похваля – Пътят, Апокалипто, Малена, Враг пред портите, Герой… Но ако аз трябва да правя такава класация, направо ме отпиши. 30 заглавия! И как, по дяволите, да се сетя кой филм от коя година е?!… 🙂

 29. Ностромо, има имдб, бря! 😀 айде сега, не се цепи от колектива, де. 🙂

 30. Е, Ностро, така ли правят приятели 😀
  Ще е голяма загуба да не видим мнението ти 😦
  Иво няма да те обича повече 😛

  Виж пробвай в wikipedia, например за 2009, а оттам и за останалите има линкове:
  http://en.wikipedia.org/wiki/2009_in_film

  или ето това също е интересно, подредени са по жанрове и години:
  http://movies.toptenreviews.com/list_2009.htm

  пак е за 2009, отстрани са останалите години

  Аз тях ги използвах 🙂

 31. Вчера се сдобих с това:
  http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=15586
  „Великолепната седморка“ липсва!
  Аз съм възмутена и огорчена. Ще отида да ги напляскам!
  И още нещо…
  Като правиш такава открита реклама на блога за наука / хи-хи / хората ще помислят, че съм ти платила с два чувала скъпоценности…
  Чувала беше един!
  Криза е!
  🙂

 32. възмутена Ел, това е възмутително! 🙂
  … ами ако им хареса пляскането? 😛
  Вчера прочетох, че е обран британския музей и са откраднати скъпоценности от Тутанкамонската гробница. Не те е срам, Ел! 😀

  Като спомена книги, ще направиш ли списък на любимите ти 10 книги в твоя блог? Ще е много интересно!
  и това е заповед! 😛
  😀

 33. Това се оказа по-трудно отколкото си мислех :ДД
  Но и аз успях да извадя по няколко филма от всяка година… Довечера се надявам да успея да оформя поста 🙂 Кой знае колко филми още ще съм пропуснал или забравил… но то винаги така става…

 34. Ламоте, ще драсна нещо, но няма да е веднага. То за такъв пост трябва сериозна подготовка. 🙂

  Ел, аз що така нищо не знам за чували със скъпоценности?! :/

 35. @Nostro, аз (без да искам) взех и твоя дял 🙂 Инвестирах го разумно и го дарих на последователи на „Свидетелите на Йехова“, които обещаха да ти пречистят греховете 😛
  Запретвай ръкавите и шляпай по клавиатурата.

  @Ел,
  трябва ли да ти казвам, че вече чакам поста ти за 10-те книги вече час и нещо. Не е честно! 😛 И кой не обича приказките!

  @Silentium
  твоята класация ще стане любима на много (вкл. и на мен) , щото ще е специализирана в хорър дирекцията. 😀 We are waiting!

  @limitednickname
  не си спомням да съм препоръчвал, но и това е готин филм 😀 А и кой не обича онзи идиот Тарантино – царят на B-side филмите. Е, разбира се, филмите му са пълни простотии, но и това е изкуство! 😀

  PS Между другото ще направя някои промени в класацията. На първо време включих унгарския филм Контрола, но мисля да направя още няколко промени. Надявам се, да не възразявате. :О

 36. Ооо, не оставай толкова заблуден… То аз гледам и харесвам ужасни, но повечето и аз си признавам, че не стават за нищо хахах :Д Вярно е, че има няколко годинки, в които този жанр доминира, но в повечето… съм доста със сходни заглавия като тебе и Дринов примерно 🙂

 37. А защо Vantage point липсва 😀
  Още ме е яд че на Серджо Леоне не му стигна времето да направи Enemy at the Gates още по – класен 😀

 38. Pingback: deadInside’s Mind » Blog Archive » Decade of Movies

 39. MCFOXXX

  Саймън Пег е просто Велик и се радвам, че го оценяваш подобаващо!
  Много добър подбор на филми, но лично аз бих сложил примерно Американски Гангстер; Мъж Под Прицел с баце Дензъл, както и Сурови Времена; Механикът, Батман в Началото; Черния Рицар с пичагата Крисчън Бейл, или пък 300, много мощен филм.
  А и задължително Спускането, страхотен филм :), но кой ли ме пита де 🙂
  Но иначе евала, пак казвам добър подбор на филми.

 40. MCFOXXX,
  Саймън Пег е най-великият дебил! 😀 Голям фен съм му! Както и на британското кино, хехе. Крисчън Бейл си пада яко нервак, чувал ли си го как псува персонала от снимачната площадка

  😀

  Вал, мен Vantage Point много ми хареса и като идея, и като изпълнение 🙂 Евентуален твой списък с еротични филми ще бъде бомба, ако имаш време, де 😀

  Silentium, списъка ти е супер, няма съмнение 🙂

  @Саматаневинност, тихите реки са най-опасни 😀 Статията да е готова до утре, ясно 😛

 41. Дълбоко наранен и засегнат съм и напълно сринат емоционално, че не съм част от всичко това ;( Малко ли ревюта написах, малко ли новини сложих в личния си блог. Та и късометражни български филмчета даже.

  Ах, жесток, несправедлив свят !

 42. За еротичните филми не се доверявай на американското кино.
  Всичко започва от Франция,Италия,Испания и Швеция.
  Добре е да се видят няколкото шедьовъра на Валериан Боровчик
  http://alfredpacino.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

 43. Pingback: » § « Cynical Speech™ » CINEMANIAC: “Филмите на десетилетието” (2000-2009)

 44. ама Антоне, ти специално си поканен и съм те споменал в поста 🙂
  ама защо никой не ми чете публикациите 🙂 Край! Ще слагам само снимки на голи мъже и жени с малък текст по тях! хаха

  Вал, онзи филм на Боровчик с монахините с камшиците е железен просто. Ти ми го препоръча, ако не се лъжа, ахах. Наистина трябва да направиш класация на десетте филма, без които не мога:)

  • Видях аз, ама имах предвид, че не съм в киноцентъра ;(

   Иначе това с годините е верно малко шашаво, ама съм навит – ще дръпна днес една класацийка 😛

 45. ОК
  Започвам
  1.Среднощен каубой
  2.Последното танго в Париж
  3.Голямото плюскане
  4.Добрият,лошият и злият
  5.Имало едно време в Америка
  6.Апокалипсис сега
  7.Фотоувеличение
  8.Бразилия
  9.Ах този джаз
  10.Мементо

  • Вал – 4, 6 и 8!!! 🙂

  • Вал, много добре подбран жанрово списък, италианските режисжори са ти слабост. Апокалипсис сега е един от най-добрите военни филми правени някога, Бразилия на Гилиъм е една от най-великите антиутопии, „Имало едно време в Америка“ – истинската класика на гангстерските и мафиотски филми, „Добрият, лошият и злият“ е крайъгълният камък на уестърните, а „Ах този джаз“ е пример за мюзикъл (макар и да не е точно мюзикъл). Добре си го подредил по жанр.

   е, в първите ти няколко избора има много секс, разбира се 😀

 46. Да – италианците са ми слабост
  Особено Антониони,Леоне и Пазолини
  Макар че съм гледал всичко на Фелини филмите му не ми допадат с изключение на Амаркорд и Сладък живот

 47. Pingback: ФИЛМИ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА DOWNPOURBG – част първа | downpourbg.com

 48. Айде включих се и аз в избирането на топ филмите за последните десет годинки. Трябва накрая да избере някак си топ 10 с анкета или неща такова. Очевидно сме хора без работа 😆

 49. Много добър пост, а и плакатите от десетилетието са вдъхновяващи

 50. cinemascrotum

  Похвална класация, колега. На места дори имаме съвпадения. 🙂

 51. Hot Fuzz – страхотен филм! Направо класика в жанра ….

  има и други много добри, разбира се

 52. Pingback: Филмите на десетилетието (2000-2009) | Framespotting

 53. cervixrectum

  ашконсолу. Надъха ме и аз да си направя подобна класация !

  • Радвам се. Отнема доста време, а ако сега я направя, вероятно ще е доста по-различна. Хората се променят 😀

 54. Pingback: Free Music Downloads for iPods

 55. Поздравления. Доста интересна компилация от филми.

 56. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the
  eyes which makes it much more pleasant for me to come here
  and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Exceptional work!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: