Книги, по които трябва да бъдат направени филми

Вероятно ви се е случвало докато четете да си кажете “ Брех мааму, от тая книга ще стане много як филм!  Е, пробвах се да направя лист с такива книги и съотвено избрах най-подходящия за целта режисьор. Ето и моите предложения:

 • Светът на Диска – Тери Пратчет
smallgods

Малки богове

Режисьор: Питър Джаксън

Мда, започвам точно от света на диска. Аз го виждам като сериал, 20 епизоден, в който всяка серия разглежда по едно от произведенията на Пратчет.  Разбира се, няма как да се филмира цялото творчество на Пратчет, но поне по-важните книги като „Истината“, „Шовинист“, „Морт“, „Нощна стража“, „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ и т.н. Знаете, всяка една от книгите на Пратчет обхваща дадена тема и я разнищва с всички подробности. Бих искал сериалът да разполага с бюджета на „Спартак“, т.е. някъде около 150 млн, та и много отгоре. Лично на мен ми хареса визуализацията на „Пощоряване“, добре се бяха справили, но може още да се желае.

За режисьор бих посочил Питър Джаксън, защото той вече има опит с друг титан на британското фентъзи – дядо Толкин, а и той е достатъчно популярен за да привлече големи продуценти и инвеститори. А и мисля, че всички сме доволни от „Властелинът…“

 • Фантастично пътешествие – Айзък Азимов
voayage

Fantastic voyage

Режисьор: Джеймс Камерън

Доколкото знам, очаква се да излезе екранизация по романа на Азимов през 2013, но за съжаление са избрали невзрачен режисьор с неприветлив бюджет. Което съсипва потенциала на филма. Идеята ми е да се направи нещо огромно, именно затова смятам, че грандоман като Камерън е подходящ. Защото  да се направи пътешествие в тялото на човека с миниатюрен кораб може да бъде нещо велико, като идеята ми е то да се превърне във визуален наръчник на всички интересуващи се от анатомията или от чудния свят на микробиологията. Не желая да бъде евтин като  „InnerSpace“ или онзи „Fantastic Voyage“от 1966г. Би бил чудесен избор за 3D проект, който максимално точно да изобрази всички тези артерии, съдове, органи и т.н.

 • Мравките – Бернар Вербер

режисьори: Филип Калдерон и Жан Пиер Жьоне

Всъщност нещата са подобни като при романа на Азимов. Тук обаче става въпрос за друг свят – този на мравките, термитите, пчели и обкръжаващата ги среда. Понеже французите имат афинитет към тази тематика, а и пък Вербер си е френчи, затова съм избрал Калдерон и Жьоне като режисьори. Калдерон вече има един подобен филм – брилянтният  „Обсадената крепост„, който също разглежда живота на термитите и техните войни за оцеляване. Много ми хареса изпълнението, иска ми се и „Мравките“ на Вербер да има подобна реалистична визия и героите да са истински мравки. Предполагам тази технология е трудна за изпълнение, но си заслужава. Добавил съм и Жьоне към екипа, защото той винаги успява да предаде някакъв чар на филмите си. А и пък съм сигурен, че всеки чел романите на Вербер за мравките е останал впечатлен.

 • Пътешествията на Ийон Тихи – Станислав Лем
lem

Звездни дневници на Лем

режисьор: Робърт Земекис

Няма как да пропуснем и легендарните пътешествия в космоса на Ийон Тихи – освен че са невероятно забавни, те са  и философско насочени, така че, това е задължително за филмиране.  Тук също както при Пратчет творбата ще бъде оформена като сериал – като всеки епизод ще обхване едно пътешествие на Ийон. Жалко, че Стенли Кубрик вече не е сред живите, с неговия хумор и неговото въображение той щеше да е перфектен за тази задача. За нея трябва един режисьор с подобни качества, затова съм избрал Робърт Земекис, добре познат с „Форест Гъмп“ и „Завръщане в бъдещето“.

 • Криминале – Чарлз Буковски
Pulp

Pulp

режисьори:  братята Коен

От този роман би се получил доста добър и разчупен филм-ноар. Или по-точно нео-ноар. „Pulp“ е написан от Буковски малко преди неговата смърт, той се различава много от останалите му романи. Интересна е персонификацията на смъртта, представен като сексапилна жена – това всъщност е своеобразна femme fatale. Атмосферата в книгата е много подобна като в ноар филмите. Като визуализация ще е хубаво да е в стил „Син Сити“ или „Give ’em Hell, Malone„. Като режисьори съм посочил братята Коен, които добре са се справили с „True Grit“, а и пък те обичат да експериментират. И не на последно място, черният хумор с който винаги се отличават.

 • Спасителят в ръжта – Дейвид Селинджър

режисьор: Дани Бойл

Не е ли малко странно, че едно от най-известните американски произведения не е адаптирано досега? В книгата става въпрос за младежи и тяхното сексуално израстване, отчуждаване, засягат се теми като образование и объркаността на младите хора. Веднага се сещам за един режисьор. Кой друг освен Дани Бойл? Разбира се, че правя асоциация с „Трейнспотинг“, макар Ървин Уелш да е доста по-циничен, или другояче казано – по-голям простак от Селинджър.  Но и двамата имат чувство за хумор.

 • Сто години самота – Габриел Гарсия Маркез
m

Сто години самота

режисьор: Гуийермо дел Торо

Да си призная, когато го четох бях прекалено глупав за да разбера за какво става въпрос, просто премятах ей тъй страниците и чаках да се появят елфи или тролове (защото човекът, който ми я препоръча, каза, че е фентъзи). Е, елфите така и не се появиха, но пък имаше духове, които символизираха миналото. Чудно ми е как най-известното произведение от жанра „магически реализъм“ все още не е филмиран. Ще е много интересно да видя как ще бъде представен този град от огледала. Много трудно може да се направи филм по тази книга, затова бих искал Гуийермо дел Торo да се захване с нея. Който е гледал „Лабиринтът на Фавна“ знае защо.

–-

Оф, писна ми да пиша, снощи почнах, днес трябваше да я довърша, но ме мързи, а и се отвори работа, деба. Има още стотици книги, които не са филмирани: „Марсианки хроники“ на Бредбъри (във вид на сериал), Метаморфози на Кафка, първото произведение на Стивън Кинг – „Дългата разходка“ (която като идея и сюжет доста наподобява „Бягащият мъж“) и т.н. и т.н.  Затова оставям на вас да давате идеи и предложения 🙂

Categories: Кино, Литература | Етикети: , , | 75 коментара

Навигация

75 thoughts on “Книги, по които трябва да бъдат направени филми

 1. Абе, Ламоте, с тоя пост отприщи Ада, ве! 😀

  Още не съм ти изчел поста, само за Криминале веднага погълнах текста, щото отдавна съм обявил този роман за Светая светих на литературата изобщо, но след малко ще ги мина подред и пак ще коментирам. Факт е обаче, че лично ще отида и ще ими изтръгна сърцата на рошльовците, ако решат да се гъбаркат с Буковски. 😀

 2. cinemascrotum

  „Добри Поличби“ на Пратчет&Геймън трябва да се филмира, но ЗА БОГА не и от Тери Гилиъм. По-скоро от някой като Тим Бъртън, примерно.
  Също така задължителна е адаптацията на „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, но на тях ще им приляга повече Стивън Спилбърг, особено след опита си от „Тинтин“. 🙂

 3. diandra

  Не винаги филмите стават по-добри от книгите, но има за радост и обратните примери. Книгата отприщва въображението – потъваш в нея, изживяваш, представяш си, а филмът е нечие друго виждане…

 4. По Тери Пратчет има няколко нелоши телевизионни филма. „Дядо Прас“ и повечето със Сюзан Смърт. Кафка е идеален за филмиране, там само Ларс фон Трир може да се справи (от тези, които са живи днес, де). „Generation P“ на Пелевин, ако руснаците не са го докопали вече?

 5. nightwishel

  За всичко по-горе вдигам всичките си дванайсет ръце!
  Освен тях няма да откажа една добра екранизация на „Капитан Блъд“ и „Морският ястреб“.
  За „Мравките“ наистина ще е впечатляващо да е с истински мравки, но някак не мога да си ги представя…
  😀
  Темата е обширна и изисква мислене, за което нямам необходимият ресурс в момента.

  И на мен ми хареса „Пощоряване“, а аз с голям интерес бих проследила подвизите на Ваймс / примерно / на екран.
  И да има тролове с аметисти членове!
  😀

  • 🙂 И аз отдавна си мечтая за екранизация на любимите ми два (гореспоменати) пиратски романа.
   Гледах филма по „Капитан Блъд“ с Ерол Флин от не началото на миналия век, но е направо ужасен – тоя рижия скачаше като Jack in the Box от преиграване, а ефектите и музиката са умопомрачителни.

   „Пощоряване“ и „Дядо Прас“ са прекрасни екранизации. Двата филма по „Цветът на магията“ и „Фанстастична светлина“ пък с ужасен кастинг.

   • nightwishel

    Дам..тъкмо коментирах с Ностромо, че тази екранизация беше много блудкава…голяма боза.
    Нищо общо няма с книгата.
    Не е достатъчно да сложиш един кораб и да скачат маймунките…:)
    Пък и Оливия е чудесна Мелани в Отнесените, но за Арабела беше неподходяща.

    Книгите са ми любими. А също и „Скарамуш“. 🙂 Ти наскоро беше чела „Морския ястреб“ ако не се лъжа – бях мернала корицата в блога ти…

   • Гледала съм само „Дядо Прас“ и „Фанстастична светлина“ по някоя от диемите беше. Къде ги другите филми?

   • frogie, „Фантаастична светлна“, който си хванала е в две серии по мотиви от двете книги за Ринсуинд – ФС и ЦнМ.
    Иначе Going Postal e последната екранизация на същия тв канал, който прави и останалите три филма. Подвизават се торенти в замундата, гледам има и субтитри.
    Приятно гледане 🙂

 6. Тази тема е бездънна…Нямам много време сега да пиша, но доколкото си спомням има доста добра стара екранизация на Фантастично пътешествие на Азимов. А по Дългата разходка може да се направи невероятен филм – и аз си го мислех, докато я четох.:)

 7. Ламоте, Ламоте… ужасно много заглавия, които ме е страх да си представя как ще бъдат плеснати на екрана.
  Специално „100 години самота“ не искам, защото ще го превърнат в сапунен сериал. Мисля, че бих го поверила единствено на Том Тиквер (оня дето успя да направи „Парфюмът“)или дел Торо.

 8. Неотдавна прочетох и трите книги на Мартин Ралчевски – „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“ – http://www.ralchevski.blogspot.com/
  Мисля си, че са доста силни и подходящи за екранизация.
  Много ме развълнуваха и дълго след това носих емоцията в себе си.

  • egiptianka

   mnogo silni sa naistina! palni s mejdumetia i karshene na race, predlagam da se ekranizirat pod formata na turski ili brazilski sapunen serial

 9. Аз бих добавил поредицата „Хиперион“ на Дан Симънс, би станала епична трилогия. Обаче нямам идея кой е способен да се заеме с такова чудо. От същия автор и Илион става, би се получил доста луд филм: научна фантастика + древногръцка митология + какво ли още не.

  Зелазни също, но там ме мързи да изброявам.

  Чакам филм и по StarCraft 😛 Достатъчно е да се запази визията от клипчетата в играта и всичко е ток 🙂

  • cinemascrotum

   Като стана дума за фантастика, от доста време очаквам филм по „Среща с Рама“, но кога ще стане това, никой не знае. А за режисьор бих предложил Бобеца Земекис. Или Спилбърг, само не и Камерън. 🙂

 10. nightwishel, Сабатини ми е любимец още от детските ми години. „Морския ястреб“ особено много го обичам. 🙂

  • nightwishel

   И аз съм така…само дето не мога да реша коя ми е по-любима от другата…
   🙂

   А Ламот пусна фитила и изчезна някъде…
   😀

   По произведенията на Беляев биха се получили чудесни филми.
   То може и да има, но предполагам че са известни само в Русия.

   • Зеленгорова

    Ел,
    ами как да не зачезне Ламота, като, както каза Ностро, той отприщи ада :))))))
    Как сега ще затваря кутията на Пандора, идея си нямам.
    :)))))

    Аз дори нямам сили, две думи да кажа, толкова много книги наведнъж ми напират, че…
    по-добре е нищо да не казвам, само ще си следя коментарите ви 🙂

    Чакам с нетърпение да чуя и на Вал експертната оценка, като намине.

    Поздрави на другарите!

 11. Леле, Ламоте, като видях заглавието на публикацията ти в Киноцентър и едно от първите неща, които ми дойдоха на ум беше точно „Малки богове“ на Пратчет. И сега като виждам точно в началото корицата и изобщо „Светът на Диска“ като цяло – чудесно. 😀

 12. Забравил си мегакултовия Джонатан Тропър.
  Така или иначе това ще бъде филмирано от УОРНЪР с Лео Ди Каприо в главната роля
  http://jonathantropper.com/
  А на мен би ми се искало да се филмира последната книжка на Чък Поланюк която излезе този месец.Мисля да я започвам след дни 🙂
  http://news.ibox.bg/news/id_2055780128

 13. ай, леле, извинявайте за закъснението, имах запек и се мъчех в тоалетната 😛 Шегувам се 😀

  Ностро, хаха, знаеш ли, като пишех за нео-ноара, веднага се сетих, че ти може да бъдеш алтернативен режисьор :))) Леле, братята юдеи (мен ме кефят), бая трябва да си потят задниците, иначе остават без сърца 😀

  Скротуме, какво съвпадение! 😀 Аз точно сега я чета и именно тя ме провокира да напиша тази статия :Д Тя също фигурира, разбира се, и двамата – Геймън и Пратчет са мои любимци:) Артър Кларк има много екранизации, но точно Среща с Рама и аз не знам защо не са я направили 🙂 Или по-точно да се радваме, че не са я осрали 🙂

  diandra, така е, има примери и в двете посоки! И аз много се ядосвам, когато даден велик роман бива изпонасран от некадърни режисьори, но има някои, които много радват 😀

  ronnie, тук сме на абсолютно едно и също мнение. Ларс фон Триер за Кафка, това е чудесно предложение! 🙂 Точно него бих предложил и аз!:-)

  Ел, знаех си, че ще ти допаднат 🙂 аз съм чел много пиратски истории от Салгари, Грийн и кой ли не, но Сабатини не съм 😳 Седят си на рафтовете при дядо ми, и чакат да ида да ги взема. Пощоряване е готин, защото самият Пратчет е участвал и в кастинга и в работата по филма 🙂

  shannara, наистина има много филми, плачещи за екранизация. Капитан Блъд не съм чел, но името ми звучи добре 🙂 За Дел Торо съм напълно съгласен! Парфюмът на Тиквер не съм гледал, но съм чувал добри думи 🙂 Ех, колко неща не съм гледал или чел. Аз много искам да почнат на Пратчет филмите, за да участва и той в тях, за съжаление състоянието му ме притеснява 😦

  Presly, и на мен ми харесва филма от 1966г., предполагам него имаш предвид 🙂 Но според мен ще е готино да се използват модерни технологии, а и в момента имат възможност да изобразят на широкия екран един наистина уникален свят 🙂 Съгласен съм, от Дългата разходка би излязъл страшен филм 🙂

  амазонке, не съм попадал на този автор, но му посетих блога 🙂 изглежда ми симпатичен, ще хвърля и едно око на публикациите му. Благодаря 🙂

  Никс, за този роман много са ми говорили и упреквали, че не съм чел нищо на Симънс (за мой срам), но дебелината на книжките ме плашат 😛 😳 Но така както го разказват ми изглежда като култов роман, лятото ще се заема с него, задължително 🙂

  Светле, мерси че ми препоръча онзи филм „Mindwalk“. Диалозите там бяха много интересни 🙂 Макар и да не бях съгласен с всичко, беше добър експириънс 🙂 Освен това, не съм избягал! Кутията на Пандора за малко да ме погълне 😛

  Бож, много се радвам, че и ти си фен на Пратчет. Тук може да съберем цяла армия от фенове! 😀 Което е чудесно. А специално „Малки Богове“- него първи бих екранизирал 😀

  Вал, това е автора на култовия Боен Клуб! О, това ще е интересно. Обезателно ще трябва да докладваш как е книгата и дали става за четене. А за Тропър, и него не съм чувал 😳 ,което само показва колко е малък човешкия живот за да се види всичко интересно. Мамицата му на Бог :))

  • Нали не пропуснах никого 😀

   • Светла

    Дълбоко съм разочарована… че как не си казал възраженията по отношение на „Mindwalk“?
    Нали за това го правя на въпрос, за да може и такива видни учени като нас… като вас… като тях… да си кажат притесненията около живота, вселената и всички останали…
    НО! Съм и милостива, демек ще ти дам още поне няколко шанса. Ти си вземи бележка(та) и сметай да не дотърчиш да спориш… все ще те издебна да те изненадам изотзад!Също, не ми се струва да ти оставям място за избор.
    🙂

   • 😀 Ах, Светла, разговорите между тримата бяха много интересни, довечера като се върна от разходка ще коментирам в блога ти какво мисля за филма 🙂
    Като се разхождам, ще се оглеждам някой да не ме цапне по диагонала 😛 😀

   • Светла

    Куки,
    не се пдавай на параноята… тя ни ебава мамата…
    От една и съща боя сме… стига се озърта, аз да не те изненадам в гръб! Обещах ти, че ако програмата ми го налага, изненада ще е приятна! Оглеждай се за гадовете дето дърпат конците! :))))))))

    :*

   • Светла

    … и извинявай за глътнатите букви, срички… ама … като се вълнувам и преглъщам :))))))

   • Светле, опитах се да направя коментар за филма в блога ти, но нещо не се получи. А бях написал цели три дълги абзаца!
    С две думи, хареса ми как жената физик представи мъжкото начало, и това че живеем в свят на доминация, т.е. в един мъжки свят, докато при един женски такъв, може би щеше да е по-добре. Бих се съгласил, обаче мъжете са такива заради жените! 😛

    Хареса ми, че Соня представи нейния системен модел за света, като една система. но според мен той до някаква степен копира възгледите на Декарт, защото все пак механизмът, машината представлява една система. И всяка част от нея има задача, цел и е важна 🙂

    Освен това, прякорът Куки, също много ми харесва 😀

   • Светла

    Куки :))))))… ама ти отива, повече от Оли, въпреки, че мога да разнообразявам ако пожелая 🙂

    та… ето за това се ядосвам, че не се коментира.
    Ами разбира се, че има оставени неща за доизясняване около метафората с часовника.
    И смятам да повдигна темата при първа възможност.

    Така, че казах ти вече, ще сторя още поводи да разнищим нещата 🙂

    Само малко да се свъртя на компа.

    А темата за мъжете и жените… ще оставя на теб 🙂

   • Светле с нетърпение очаквам да пуснеш нещо по темата 🙂 С радост ще се направя пак на умен, много е приятно 🙂

    Куки е много готино за прякор 🙂 И Оли също ми харесва 🙂

    Виж какъв страхотен филм може да се направи, с малко пари и повечко въображение 🙂

 14. виктория

  „Спасителят в ръжта“ трябва да го направи някой нюйоркчанин. Йитън Хоук на млади години би бил добър Холдън и доколкото знам много е искал тази роля. Аз си представям някой инди-идиот за режисьор, нещо като Винсънт Гало. Дори и на Кевин Смит бих го дала да го направи, нищо че е от Ню Джърси, пак е наблизо до Ню Йорк. Сега всички чакаме филми по Селинджър, да се надяваме, че децата му са достатъчно алчни и ще продадат правата. Той приживе не ги даваше.
  За „Сто години самота“ и аз не мога да повярвам, че не е филмирана. Тази книга ми е в топ 10 на всички времена, велика е просто. Не познавам режисьора, който си посочил за фаворит, но трябва да е някой много напушен пич или любител на силни гъби и пейоте. Знаеш ли как добре ще се върже на този текст един Педро Алмодовар.
  Моята най-любима книга на всички времена – The Magus на Джон Фаулс е филмирана, ама много куцо и то още през 1968 година. Имам едно копие със снежинки, което го намерих в е-мулето. Мечтая си за едно римейкче. От Финчър. Или пък искам някой да се поизмъчи малко с Ulyses, ама се чудя кой ли ще е този дързък пич. Тим Бъртън може би? Но като се сетя как ще прасне Джони Деп в главната роля на Блум и жена си в ролята на Моли и ми се отщява. Във филм по тази книга трябва да си играе Юън Макрегър. Той даже си мисля, че веднъж игра някъде Джеймс Джойс и много добре му седеше.
  Гледа ми се и филм по „Сатанински строфи“ или нещо друго на Салман Рушди. Там вече може да е Дани Бойл режисьор.
  Страхотен пост и страхотни коментари отдолу, много ми раздвижиха мозъчните клетки.

 15. Eneya

  Няколко книги на Пратчет вече са филмирани, сред които ‘Пощоряване“, ‘Цветът на магията’ и „Дядо Прас“.

  За останалите… имам чувството, че не биха се получили.
  По-скоро анимации (визирам повече неща от типа на Махх).

 16. midnight

  на мен ми се иска да гледам екранизация на „Писма от Земята“ на Марк Твен, както и „Дървото на Вси Светии“ и „Вино от глухарчета“ на Бредбъри. както и Хейнския цикъл на Урсула Ле Гуин (но определено НЕ правен от Холмарк), „Илюзии“ на Ричард Бах, „Резерватът на таласъмите“ на Саймък.. оф, прекалено са много всъщност.

 17. midnight

  а на Пратчет има анимирани „Музика за душата“ и „Посестримив занаята“, ако не се лъжа..

  • Аха и двете са правени и са се получили най-грозните и дървени анимации, които можеш да си представиш. Евър.
   „Музика за душата“ ми е една от най-най-най любимите от Пратчет, но анимацията изтраях до към минута 15. Отврат.

   Иначе сега чакам НВО да пуснат през април екранизацията по „Игра на тронове“ от Мартин и от трейлърите съм много оптимистично настроена:

   • midnight

    абсолютно съм съгласна за дървеността. аз съм горещ поклонник на Пратчетовите вещици и бях силно разочарована от анимационния опит.
    иначе – Патрицият за мен винаги ще бъде Джеръми Айрънс.

    п.п. единственото нещо, което не харесах във филмовия вариант на „Пощоряване“ беше Ангуа.

   • midnight

    в интерес на истината трейлъра ми прилича на комбинация от няколко филма. само да се сетя как се казваха :))

 18. Виктория, според мен трябва да се намери някой голям перко, който да се съгласи да направи Сатанински строфи, защото още на следващия ден ще получи 1001 заплахи с 1001 начина как ще бъде разчленен на части 😀 Книгата обаче е голяма! Освен това аз харесвам и романите на Рушди, които са за деца.
  За „Спасителят..“ се съгласявам, някой режисьор от областта ще е добре да се захване, той ще познава спирита на Ню Йорк и би се справил по-акуратно. Опасявам се, че не съм чел любимата ти книга. 🙂
  А за 100 години самота – и аз съм на мнението, че трябва да е латинос режисьора 🙂

  Енея, идеята за анимации е много добра, може би това ще даде по-голяма свобода за действие на криейтърите 🙂 Стига да са стилно направени от голяма компания като Pixar. Midnight спомена, че има вече све анимации, аз ги имам някъде по дискове, но както shannara отбеляза, много слабо се е получило :/ Но в ръцете на Пиксар нещата ще са другояче 🙂

  midnight, сега се сещам, че миналата година гледах филм за Землемория по поредицата на Урсула ле Гуин, и на мен ми хареса, макар и да не е правен с голям бюджет 🙂 Като спомена Резерватът на талъсъмите много ме стопли, тя ми е от мега-любимите. Чете се за един ден, чудя се дали да не я прочета пак. Неандерталецът беше голям идиот, цепеше мрака просто, заедно с Духа 🙂

  shannara, виждам Майкъл Бийн в Game of Thrones, надявам се да е сполучлив филма :), предполагам че е британски 🙂 И на мен Музика за душата ми е от любимите 🙂 А Дилбър Сам Си Прерязвам Гърлото е просто велик образ! Един от най-яките в Света на Диска! Баси алчния предприемач! 🙂

 19. midnight

  аууу, анатема Ламоте! товае най-зле екранизираната книга, на която съм попадала. всъщност чел ли си книгите, които са използвали тъпанарите от Холмарк?

  • филмът по принцип е страшно комерсиализиран, просто са направили така, че да се получи любовта между Гед и Тенар (актрисата, която я играе във филма, е много секси 😛 ) :_) Освен това Ле Гуин е гаднярка, как можа да убие онова симпатично животинче (как му беше името) което придружаваше Гед 😦 Сърцето ми се късаше като го четох, а Гед само глупости правеше :/
   Като споменахме Землемория, на теб как ти е истинското име 😛

 20. midnight

  филмът събира две и половина от частите на цикъла 🙂 при това силно разбъркани. а и спокойно можеше да мине без „хубавата“ любовна история (която, бтв, е още по-хубава в третата и четвъртата част).
  за животинчето и на мен ми беше много тъжно. ама те обикновено така се отнасят с домашните любимци в книгите..
  защо ти е името ми? да ме намериш и да ми пееш под прозореца с три червени карамфила и гусла? 🙂

 21. Подкрепям Скротума за „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, а и Ел вече успя да скицира част от плота на продукцията, така че наистина остава само да изберем режисьора. 🙂 Аз предлагам Скротума. Така ще го лишим от удоволствието в някое от следващите си ревютата да направи филма на гъз. 😀

  Друга книжка, която си представям филмирана е „Зайченцето бяло“. Да, онова от рекламата на Емека. 🙂 Самата реклама идеално минава за трейлър на филма, понеже винаги ме е ужасявала мисълта какво ли може да му се случи на горкото бяло зайче, след като сравняват мекотата му с тоалетна хартия. Би станал страхотен филм на ужасите, вероятно нещо от калибъра на „Предизвестена смърт“.

  Сещам се и за още едно-две заглавия, ама за тях след малко, че сега получавам позивна от кораба-майка. 😀

  • Ностро, като я гледам каката с очите-кладенци как настоятелно глади на Зайко бялото кожухче, подозирам че „Емека“-та е свършила точно преди да влезе…

   • Скай, коментарът ти няма да ми помогне да заспя спокойно тази нощ. 😦 😀

 22. Ламотьееееее,аз пък ще протестирам.
  Има филм (или по-скоро пвседосериал) по моята любима книга „Мечът на истината“.Баси как са могли да орезилят цялата магия на книгата с тоя пошъл сериал.То нищо си не мяза мамицата им!Недоволна съм пък!

 23. Lili, страшен аватар имаш 🙂 По дефиниция фентъзи сериалите са много слаби 🙂 Гудкайнд не ми е познат, но смятам да живея поне още 30-40 год, така че има време 🙂 Hallmark и HBO, a и останалите кабеларки имат навика да осират яки творби.

  Ехаа, Ностро, идеята е оргазмична! Значи така, Ел ще скицира сцените, ще участва във филма (и ще готви), Скротума ще е режисьор, ние сме актьори, Вал ще е оператор! Ще съберем много лесно екип! Е, Дринов ще ни хвали, Бънги ще ни презентира в Япония, ще наемем Сакй за пиар, всичко е уредено!
  Аве аз обаче си мислих да направил адулт-версия на Библията и на Корана 😛

  midnight, не ме бива по серенадите, но съм добър с черните магии 😛 😀

  • Хах, в адулт версиите Бла трябва да играе Бог – започва с „Б“, имената са им от три букви, а и двамата обичат зомбита и кръв, защо иначе Исус ще възкръсва. 😀 Вал пък ще е идеален за падре-настойник в женски метох. Скай може да е PR на Светата инквизиция, а Ел, като Йеронимус Бош, ще рисува мъчения по стените в църквите, за да плаши лековерните миряни. Дринката го виждам да прокламира вярата в Свети Махаил Бей и неговите чудотворства, като например трансформации на талиги в средновековни секс-машини, марка Гигер, както и незабавен Армагедон с автограф на Брус Уилис. За Бънги е ясно – ще вкара малко шогуни директен внос от Япония, за да има повече отрязани глави. Като заговорихме за „отрязани“, де е Ирония бе?! 😀

  • Ахам! Ще опна едни декори с уреди за инквизиране тип Гигер, може и да сготвя нещо, ама няма да пера на самураите поясите, да се разберем отсега!

   • Аз чакам да видя гигерските машини за инквизиция. Като знам, че Ел ще ги рисува, веднага мога да заключа, че ще са с аметистови накрайници. 😀

  • midnight

   стига бе, черните магии са so last season. сега е модерна седемцветната магия за щастие и любов по мейла.

  • Thanks!Кефи ме тая кукла.
   Всъщност не е нито Hallmark,нито HBO.Ефектите си ги бива, но като съм чела книгата…слаба работа.А си заслужава дори една продукция като Властелинът…дори при Гудкайнд всичко е много по-силно.Запознай се, ще ти дам всичките книги- имам цялата поредица 🙂

 24. Задължителна книга за филмиране е „Алена жътва“ на Хамет. Лично за мен един от най-добрите черни детективски романи на всички имена, перфектно съчетан с гангстерски войни и разчиствания на сметки. Някак си го виждам режисиран от Скорсезе, но основно защото не се сещам за друг… жив режисьор. Всъщност вероятно и Коените стават, но предимно заради „Проходът на Милър“. За „Криминале“ просто не стават, защото ще оплескак комичния елемент. С изключение на „Големият Лебовски“ и „О, братко, къде си?“, нямат друга свястна комедия, а и изобщо нещо, което да се нарече комедия – тук това се вижда нагледно.

 25. Да ти кажа братята Коен в последните 10 години нещо не са във форма и филмите им по-скоро ме разочароваха. True Grit обаче яко ме накефи и бих го наредил до класиките Проходът на Милър, Големият Лебовски и Фарго. Аз сложих братята за „Криминале“, точно заради атмосферата, която пресъздадоха в True Grit и Miller’s Crossing, a и заради черния хумор. Виж обаче Скорсезе го бях забравил той е много добър избор за крими с ноар елементи. Той ще свърши по-добра работа, мейби. На Хамет не съм чел нищо, макар и да е основоположника на класическите романи, аз не съм голям почитател на жанра. Всъщност братята Коен са му големи фенове, доколкото знам:)

  • Сигурен съм, че забравяш „Няма място за старите кучета“. За мен той е ненадминат връх в творчеството им до момента. „Непреклонните“ не съм го гледал още, но се съмнявам, че ще му се „опре“. Но пък точно Скорсезе ме притеснява с последните си филми, изключая „Бандите на Ню Йорк“, затова пък съм с много топли чувства от „Добри момчета“ и в „Алена жътва“, ако приложи същия похват, ще се получи истински нещо наистина достойно. За комичния елемент на „Pulp“ също може да довнесе нещо, но… тая книга ми се струва някак нефилмируема. Вероятно освен, ако Роман Полански не се заеме с нея, защото неговият подход е много по-навътре в чернобелите краски на петдесетарския холивуд, а и каква по-добра атестация от леко карикатурния образ на Джейк Гитис в „Китайски квартал“.

 26. Обикновено след като гледам някоя хубава книга филмирана оставам разочарован. Но все пак, освен гореизброените, искам да добавя към списъка и „Колелото на времето“ на Робърт Джордан.

 27. хахахa 😀 :D. Ностро, Свети Михаил Бей и секс машини, а? :))) Култово! Браво, вече знаем кой ще е сценарист 😀 😀 Наличието на Бла ще доведе до много зомбита, ама то в Библията е пълно с тях. Вал ще вкара еротични елементи и ето ти на: Зомбично-еротична версия на Библията! Ама аз викам Бънги да довлече един камион гейши, че какво ще правим с тия самураи :D?

  Иначе да ти кажа честно Няма място за стари кучета не ми хареса особено, поне не толкова, колкото старите работи на братята 🙂 „Pulp“ ще бъде трудно филмирана наистина, ама то и аз е вярвах, че Властелинът ще бъде успешно направен, но ето един новозеландец успя 🙂 Според мен всеки режисьор си има силни и слаби филми. Предлагам който и да изберем, да го заплашим с тежки мъчения при случай на провал 😀

  Иване, щом си фен на Колелото на времето ще те поздрявам ей с този епос 😀 :

  • Скротуме, браво за „Рама“.
   Уви, нито Кларк, нито Кубрик вече са между живите…за да докажат отново, че са бяха сред най-големите гений на 20 век. На Кларк ми се ще да екранизират и „Светлината на другия ден“ / „Спусъкът“. Просто защото са от последните му…

   За „Мравките“ на Вербер съм на 101 процента. Задължително и с продължението му „Денят на мравките“. Изживях междукултурен шок, докато четях тези чудеса. Много, много, много добри.

   Искам и „Метро 2033“ / „Метро 2034“. Когато руснаците решат да създават антиутопии…просто докарват жанра до нови висоти.

   Какво НЕ /НЕ/ искам да видя на филм.
   – „Силмарилион“ на Толкин
   – „Странник в странна страна“ на Хайлайн
   – повечето неща на Пратчет

   Много са ми скъпи и драмите ще са големи, при блудкава екранизация. Тия мащаби не могат да се поберат на лента…

 28. MD, предполагам, че Метро 2033 съвсем скоро ще бъде филмиран, тъй като той има този филмов потенциал. Метро 2034 не съм я чел още. А относно Пратчет, досегашните екранизации (особено Пощоряване) бяха добри, а моето желание е да се направят сега, защото режисьорите все още могат да ползват Пратчет като консултант и навигатор. За съжаление състоянието му е такова, че думата „после“ може да се окаже „твърде късно“ 😦

  midnight, аз съм от старата школа магесници, но и цветната магия не ми е чужда. 😀 Ще ти издействам цветна магия с черни райета 😛

  Ел, разбрахме се да не са самураи, ами гейши! 😀

 29. Абе и аз честно казано съм се замисляла за много хубави книги, които ще ми бъде интересно да ги видя филмирани. Но после пък съм си казвала, аха, ами ако ги окепазят?! Защото някои книги като че че ли не могат да бъдат предадени пълноценни за 1ч.и 30 мин. или 2 часа и нещо. Все нещо ще поорежат, ще попроменят,… и ще стане като Борн…например. А пък аз лично съм си представяла, че „Шибуми“ на Треванян би могла да се направи на филм/и. Ама не ми е хрумнало още кой да е режисьора и главния актьор!?:)

 30. Освен падре настойник ще бъда и оператор. Който плавно ще движи камерата както в УНИКАЛНИТЕ ВОДОПАДИ 🙂
  http://www.vbox7.com/play:c928dad8
  А пък водопадите ще ги заменим със здраво еротик джало.След като г-н Бла ще участва 🙂

  • Йеее, мелодията от Студио Х. Стелвио Киприани може да направи и най-посредствения трейлър да звучи като гарантиран шедьовър. 😀

   • Изгледай филма ! Няма такова крейзи джало ! Субтитрите са само 3 килобайта :0

 31. Метаморфози на Кафка
  http://www.imdb.com/title/tt0093530/
  http://www.imdb.com/title/tt1667844/
  и няколко телевизионни адаптации:)))

  като заговорихме за тях се сетих за „Смъртта на Иван Илич“ на Толстой, но нямам представа дали е филмиран:)
  много готска темичка:-)

 32. Оф, мързи ме да ви чета сичките. „Играта на Джерълд“. Ностро, ей ме на.Та да повторя- „Играта на Джерълд“! Там има и отрязване, и кастриране, и всичко.И, Ел, не се казва „Ахам“ казва се“ Ахааммм“. Ок?

  пп- честно казано , ако трябва да екранизират още нещо от Пратчет, по-добре да се постараят. Единственото нещо, което наистина беше ъъъ…задоволяващо е “ Пощоряване“.

 33. В момента чета „Килн хора“ на Дейвид Брин и все си мисля, че тази книга е перфектна за екранизации – може да се направи дълбоко философски прочит, а също така и увлекателно фантастично филмче с елементи на кримка. А, за да съчетаем несъчетаемото (по холивудски) и да стане фантастико-кримка с претенции за задълбоченост, мисля да го харижа на Нолън.

  От твоите съчетанието Буковски и братя Коен ми е крайно неприемливо, но тъй като още не съм чела „Криминале“, а казваш че не е типична за Буковски, няма да задълбавам.

  Иначе би ми била интересна „Ще се нарека Гантенбайн“, филмирана от Тери Гилиъм, със сигурност ще е далеч от книгата.

 34. А сагата за Майлс Воркосиган, къде я забравихте, хора?!

 35. Комита, ще си призная, че не съм чел нищо на Бюджолд, но славата й е голяма и много пъти са ми казвали, че това е най-добрата жена-фантаст. За това не мен ще е безкрайно интересно да я филмират 🙂

  Скай, приемам съмненията относно братята, ти и Ностро ме убедихте, че трябва да ги смена 😀 Пък и ти си специалист по Буковски, аз съм му чел само Криминале и Поща. И няколко разказа 😀
  Ай, и Брин не съм чел :/

  хахах, Ирония, Играта на Джералд, а? О, дай този филм на мен И Вал, секс сцената и садо мазо изпълненията ще са доста продължителни 😀 Горе-долу половината филм, пък останалото ще го претупаме набързо 😛

  angie, нямах представа, че Метаморфози е филмирам! 😀 Но предполагам, че това са нискобюджетни продукции 🙂 С ефекти ще е яко 🙂 Но може да го осерат, де 🙂

  Вал, браво, много красиво видео. Определено имаме оператор от класа, сега остава да намерим само статисти 😀 Като спомена Джало, италианците ги бива много в еротичните филми 😀

  Blagovesta, така е, дори в успешните екранизации често се пропускат гениални мисли на автора или размишления, които на голям екран няма как да се предадат. Киното никога няма да измети литературата в това отношение 🙂

  Лили, аз имам няколко заредени в четеца, но четенето ме натоварва и по-малко време имам за фентъзи, за съжаление :/ Повече техн. литература, лятото ще трябва да си направя някой списък 🙂

  Аве, Ностро! Знаеш ли каква носталгия ме обхваща като чуя студио Х. Колко молби съм отправял към нашите да ме оставят да гледам, а и пък беше в петъците баси!

 36. Абе и аз чета как се фугира 4 мм гранитогрес, но време за фентъзи винаги има 😉 Да споделиш списъка за четене 🙂

 37. Мисля да направя 2 ударни поста за джало класиките !
  Ах само как започва само „Играта на Джералд„ !
  „/Сади/ се изпъчи. Никой не би могъл да опише презрението и омразата, които вложи в отговора си: — Ах вие, мъже! Вие долни, мръсни свини! Всички сте еднакви, всички. Свини! Свини!“
  У. Съмърсет Моъм
  Прозвуча ми като компресорна помпа 🙂
  http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_lgadanE5IS1qd0ln0o1_1280.gif?AWSAccessKeyId=0RYTHV9YYQ4W5Q3HQMG2&Expires=1298656821&Signature=egG8aI0%2BTk7E86Y%2BWzrxuecnwNQ%3D

 38. Лили, това за гранитогреса е интересно, ще ми кажеш ли коя е книгата 😀

  Вал, не можах да видя компресорната помпа, но мога да си я представя 😀

 39. Хех!@lammoth-еее, нима само книгите се четат?! 🙂 Чета честично описанието на новите продукти на фирмата, за която работя.Въпросното четиво е на инглиш+жабаришен и освен картинките на викториански бани едва ли ще ти грабне окото 😉
  @Val-Моъм…so nice and precise-love it!

  • Четено за работа е най-важно :). Но си права, понякога са много скучни и те натоварват. Но парите го изискват 🙂 За викторианските бани може и да си права, но все пак бих разгледал 2-3 снимки 😀

   • Хи-хи 🙂
    Внимавай какво си пожелаваш 😛
    marazzi.it
    marazzi.es
    berloni bagno
    Go! 🙂

   • хах, Лили, мерси. хич не разбирам италиански или испански (добре, че има английска версия), но трябва да призная жабарите винаги са били големи, когато нещо се отнася до дизайн 🙂 И аз искам да си направя такава синя баня, но пари нема 🙂

 40. Pingback: Книги, по които трябва да бъдат направени филми | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: