Как урината станала по-скъпа от златото – Бил Брайсън

urine

Безценната жълта течност

Чували ли сте за Хениг Бранд? Немски алхимик, който някак си бил убеден, че може да  дестилира злато от човешката урина (вероятно поради сходството в цветовете). Така, той събрал 50 кофи от жълтата течност, които съхранявал в мазето си и чрез неясни процедури превърнал урината в отвратителна паста, а после – в прозрачна субстанция. Нещо повече, когато влизала в съприкосновение с въздуха, често започвала да се възпламенява. Скоро след това веществото става известно под наименованието фосфор, чийто  свойства не останали незабелязани от чевръстите бизнесмени.  Една унция фосфор (около 30 грама) започнала да върви за 6 гвинеи – тоест струвала повече от златото.

Е, тогава когато си твърде убеден в нещо, то се случва. Така например, имам приятел който твърди, че може да вижда бъдещето ако изпие няколко водки…Засега без успех. Но вероятно ще преоткрие нещо друго, защо не по-ценно (последния път се прибра с девойка).

Горната история ( за Бранд) я научих от книгата на Бил Брайсън – „Кратка история на почти всичко“. Чудесна книга за нас простосмъртните, които искат да научат в какъв изумителен и пълен с чудеса свят живеем. Били Бро се е постарал да събере любопитна информация за сътворението на Земята, растенията, животните, хората, микробите, както и свързаните с тях науки. Представил го е наред и с много любопитни факти от животите на величия като Нютон, Дарвин, на по-малко известни гении като Кавендиш, Лавоазие, разбира се всичко примесено с чудат хумор.

Categories: Литература, Свят | Етикети: , , , , | 5 коментара

Навигация

5 thoughts on “Как урината станала по-скъпа от златото – Бил Брайсън

  1. Много добра книжка indeed. Мен пък ме изкефи историята на Нютон, който си бъркал с тъпа игла в окото и зяпал слънцето директно, като замалко да изгуби зрението си. Само да се сетя на кого я давах последно, че да не изчезне от библиотеката ми безвъзвратно.

  2. еми затова казват, че границата между лудостта и гениалността е малка…а понякога и незабележима. Повечето учени били луди за връзване.
    Ценни книги не трябва да се дават, пострадах и аз няколко пъти :х

  3. Еми така е, но предпочитам повечко хора да я прочет, отколкото да си седи вкъщи 🙂 Като се замисля май раздавам голяма част от книгите си. Което е хубаво де, означава, че хората все още четат.

  4. Pingback: My favourite books « Lammoth's Blog

  5. Да си призная малко самото заглавие ме учуди и си казах как така урината е по скъпа от златото.Но наистина в дадени моменти ако си сам в пустинята и си се загубил тя може да ти спаси живота, а от живота няма по безценно нещо.Този човек е бил доста инициативен, и дори напълно убеден за да започне да прави подобно нещо, доста кофи е събрал.Това за бъдещето което се вижда след като пийнеш малко повече водка ме накара да се смея с глас.Благодаря ви за интересните статии.

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.