Кратък анализ на българската култура

ИЗНЕНАДА! Пускам една стара статия, която е недовършена, но прибързвам за да не ме забравите 😛 А пък и без туй стана много дълга. Имам още няколко недовършени, една видя бял свят благодарение на totenlicht, с коЯто взехме интервю с Бог. Не ги пусках, щото ми се струваха тъпи. И така, нека мрънкането за масовата българска култура започне:

  • Иван Вазов – патриархът на българската литература.

Наричат Иван Вазов „патриарх на българската литература“, а романът му „Под Игото“ бе избран за най-обичана и четена книга в класацията на „Голямото четене“.  Наричат го още най-българския роман.

По ирония на съдбата, аз прочетох „Парижката Света Богородица“ и „Под Игото“ един след друг. Някои неща ми се сториха доста сходни:

– Рада Госпожина и Есмералда – и двете са стройни и хубави моми, и двете са приветливи и миловидни. Рада е сираче, такава е и циганската танцьорка Есмералда.

– Мунчо и Квазимодо – и двамата са бавноразвиващи, единият е приютен в манастир, другия бие камбаната в катедрала, все божи храмове.  Въпреки недъзите си, те са положителни герои

– Бойчо Огнянов и Феб дьо Шатопер –  и двамата с Шатопер спасяват героично по едно момиче – Огнянов спасява Марийка, а Шатопер – самата Есмералда. И двамата са със заможно потекло, но по характер Бойчо повече прилича на Жан Валжан от „Клетниците“ на Юго.

-мечката Клеопатра и козата Жоли – и в двата романа имаме по един забавен домашен любимец.

Влиянието на Виктор Юго върху Иван Вазов е осезаемо и то проличава особено в „Епопея на забравените“. С две думи, на мен „Под Игото“ по-скоро ми прилича на най-българската адаптация на френски роман, а Вазов е най-големият фен на Юго 😉

Съвременна българска литература

Сякаш синдромът Вазов-Юго се прехвърля и в съвременните писатели. Затова нямаме нито един наистина оригинален и световно известен писател, когото  навън да забележат. Най-купуваните книги от български автори в момента са романчета за мафиоти, политически скандали, описани от разни журналистчета, мистерии и гадателства и тем подобни глупости от сорта на „Дневници и нощници“ на Иво Сиромахов или мемоарите на Тодор Живков.  Най-продаваните български автори в чужбина – Динев и Троянов, те дори не пишат на български. За радост имаме и наистина оригинални автори като Георги Господинов, макар и да са малко. Да се надявам, че ще се увеличат за да може да стигнем прилично средноевропейско ниво.

Но да не издребняваме. Едва ли е по-голям плагиат от Николай Хайтов, писал сценариите на „Козият рог“ и „Мъжки времена“ . Но като споменавам филми…

  • Хан Аспарух – най-гледаният и най-скъпият български филм

Навремето са изръсили 20 млн. лева за да направят най-скъпия български филм, който би трябвало да се води като исторически (с леки фантастични елементи бих добавил). Ето и кадри от него:

watch2

я, това не е ли часовник? Часовник през 7 век? Интересно!

watch

охо, още един часовник? добре де, айде, този път ще си затворим очите и ще кажем, че е добре направена гривна. Много часовници в тоз филм бре, затова ли ни наричат Швейцарията на Балканите?

tits

циците са страхотни, но забележете това праисторическо произведение на изкуството, закачено на стената. Още по онова време сме разбирали от изкуство ве, Европата ряпа да яде! Забележете - дори човечетата могат да се различават и по полови белези! А и гримът на повечето жени е такъв, все едно току що са излязли от салон на Л'Ореал!

tikva

Може би ще ме попитате какво е нередното прабългарски конник да сече тикви през 7 век. Емиии... просто тиквите, заедно с доматите и картофите, са внесени от Америка чак през 15 век, преди това са били непознати в околностите. Обаче наш'те храбри прабългари секат тикви като масло!

air

Това не са ли следи от самолет? Или така ми се струва? Още по-добри следи има и на други места по филмите, но ме мързи да се ровя. Еха, триумф на научната фантастика!

Само да ви напомня, че година по-рано, 1980, Дейвид Линч с далеч по-малко пари и претенции прави великия филм „Човекът слон“, а нашите са тръгнали да правят исторически епоси ала „Бен Хур“ с часовници, самолети и тикви. И разбира се цици. Без тях нищо не става.

Дразнещото в българските филми по онова време е звукът и монтажът, които определено могат да пробият нечии уши. А и защо нито един не се е опитал да разчупи шаблона, наложен от италианското и френското кино – не се знае, може би отново синдрома на симпатичното подражаване се е обадил. Въпреки това, имам доста любими филми от онова време.

Съвременно българско кино

„Мисия Лондон“ се превърна в най-касовият български филм по нашите кина, дори се скъсаха да повтарят, че надминал „Аватар“ по посещаемост. Не знам дали Алек Попов (по чиято книга е правен филма) и българските режисьори не се научиха, че в Европа им е писнало от такива балкански произведения, които показват балканската простащина и веят ориенталския хумор. За радост поне технически изглежда добре. Но след толкова реклама и неособено качество, другия път номера може да не мине и зрителите да останат вкъщи. Дзифт и „Източни пиеси“ са доста по-добри от ужасяващите предшественици от сорта на „Мила от Марс“ , но с поредната драма за етническо неразбирателство или  посткомунистическа ноар-драма, каквито хвърчат от всяка  една от 50-те европейски страни – надали ще им направим впечатление. Като цяло сме много назад, все още. Хубави филми не се правят само с пари.

Още по-тъпо е да следваме мейнстрийма. Е, това ни затваря вратите. Видяхме, че турците станаха известни из Ориента и Южна Америка със сериалите си, а ние да не останем по-назад, взехме да ги копираме. В епохата на „Октопод“ пък излязохме с „Дунав мост“…Няма да коментирам бездарните напъни на  „Стъклен дом“ и „Забранена любов“. Не че съм някакъв мрънкалник, но при такова ограничено време и такава конкуренция навън, надали ще гледам нашенските мъки.

  • Чалгата – музика за душата

Познавам двама французи, които работя у нас. Веднъж попитах дали слушат българска музика, а те веднага казаха „Охо, да“ и започнаха да щракат с пръсти и кършат рамене. За съжаление с тази музика сме известни в цяла Европа. Когато няма какво да се предложи, силикона и секс нагона излизат наяве и идват на помощ. Още по смешното е, че пак не сме оригинални, а цялата бъчва с пиклива музика е крадена, я от гърци, я от турци, сърби или от арабски изпълнители. Вероятно сте срещали и гигантския списък с музикалните кражби на нашенските дрисли и гъзари.

Но чалга културата до такава степен се е промъкнала навсякъде, че може би бъдещите столевки трябва да изглеждат ето така:

100leva

Ето така трябва да изглеждат българските столевки, за да се знае, че силиконовите ни гърли не са евтини чалга-курви, а вземат вече доста скъпо. Бентлита трябва да карат все пак!И задължителен надпис Чалга отстрани!

Чалга-културата и мутризма  направиха така, че мечтата на всеки хлапак е да стане зализан футболист или ръбеста мутра с лъскав автомобил, а на всяко момиче – да стане силиконова кукла и да хване микрофона. Говоря за масовата култура. Като споменахме мутри, да не забравяме и идеала за мъж:

50leva

Бат Бойко отдавна е смазал конкуренцията на Чък Норис. 50 лева за да напомня, че полицаи и катаджии не минават вече само по 10. Тук трябва да отбележа, че като истински горд българин, PHOTOSHOP-a ми е пиратски, както и всичкия софтуер

Не че останалата ни музика е рай за ушите. Единственият по-ужасен звук от този в дъскорезница е на българските рап групи. За да си рап изпълнител, трябва да си рядко ТЪП, та да се харесаш на тийн парцалите. Пълен ужас (айде да не споменавам един „рапър“, който наскоро „изпя“ песен за български спортист)

Не знам как румънци, гърци, турци и сърби успяват да изкарат песни, които стават хитове в целия свят, а ние да нямаме нито една група, която да пробие на Запад. Може би пак синдрома Юго-Вазов се явява. Да имитираш групи като Пърпъл, Металика, Хелоуин или Диму Боргир може и да мине в България, но на запад такива групи има с хиляди и никой няма да ти обърне внимание. Трябва да се внесе нещо ново, оригинално и уникално. Една Финландия, страна с 4,5 млн жители, изкара поне 20 групи на световно ниво през последните 2о години. Все пак има изключителни бг музиканти (поне ще се отнася до операта и класическата музика), няма съмнение, дано ни избутат напред.

Categories: Blogworld, Кино, Култура, Литература, Музика | 43 коментара

Навигация

43 thoughts on “Кратък анализ на българската култура

  1. Напълно съм съгласна с всичко, което си написал, Ламоте. 🙂

  2. gergana

    ебаси и краткия преглед… следите са от НЛО, не от саРмолет, бе Ламоте, объркАл си се нещо, душицо, а тикви…. тикви винаги е имало, има, и ще има… и след нас (тикви да искаш)
    🙂

  3. Тъъъй, аз после ще си дочитам, че отивам да катеря баирите, обаче да ти спомена двама много добри съвременни автори (и двамата варненци) – Захари Карабашлиев и Александър Чакъров, вторият понякога стилово го oприличават на Хайтов. И за да е честно, ето ти и един, който е от бандата на злетата, даже мисля, че е The King Zle (пак от Варна) – Ваня Щерева.

  4. Произведение на модерната българска култура е тази статия :)) Браво!

  5. midnight

    Ламоте, винаги си добре дошъл да гостуваш в блога ми 🙂

    за Иван Вазов (въпреки че съзнавам, че повечето хора ще ме замерят с камъни) единственото, което мога да кажа е, че е един посредствен писач (особено в поетичните си напъни), страдащ от графомания. както се оказва и плагиатор. виж, за това не се бях сещала :))
    за съжаление, покрай него със сигурност сме пропуснали много по-талантливи и добри в писането хорица.

    киното ни е трагикомична кавър-версия на американските блок-бастъри. и тук смисъл почти никъде не се намира, само дето нямаме и ефекти и известни актьори.

    а музиката.. всъщност чалгата вече е плъзнала и в Америка. там, както се оказва, сме доста известни с Азис.
    странно, не знам правило ли ти е впечатление, че една известна част от поп-фолк певиците всъщност се справят много добре с народните песни. и определено имат гласови данни за тях.
    а изключителни музиканти (незнайно защо :)) повечето ориентирани към по-тежкия звук)имаме определено.
    и не разбирам защо не правим повече подобни неща:

    п.п. поздрав с това последното.

  6. Най-великият писател възпял българската простащина се нарича Георги Мишев. Преброяване на дивите зайци,Вилна зона и Зона Б2 са велики класики 🙂
    Въпросът е да се търси истинското изкуство.Лорд Байрон след познанството си с Шели казва, че всяка душа останала недокосната от изкуството е ощетена.

  7. Вал, Байрон е бил гей, но за разлика от Азис не парадирал с това и е бил истински изкуствовед 🙂

    totenlicht, мерси за поздрава 🙂 Аз ти отговарям с това:)

    Не че са кой знае какво, но яко се гаврят. Истинската фолклорна музика е богатство и натам трябва да се ориентират музикантите и да вкарват елементи в творчеството си. Само така може да твориш нещо по-различно 🙂 Съгласявам се и с коментара ти за киното и литературата.

    Мерси Руслане! Видя ли на живо Шефа, т.е. президента? 😛

    Приятно катерене Скай, внимавай да не паднеш 😛 Захари Карабашлиев го знам, но не съм чел 18 % сиво, има интересни автори наистина…Любопитно ми е да прочета и „Английският съсед“ на Вешим. 🙂

    gergana, искаш да кажеш сРамолет, нали 😀 А тикви наистина е имало, особено твърдоглави 😀

    Бънгиии, получаваш наградата за най-готин аватар 😀 Шупершки е! 😀

    • Ламоте, ходих преди малко да си купя „Английският съсед“ и покрай нея се сдобих и с прясно излязлата му „Нашингтон“. Изглежда много обещаващо, потапям се веднага първо в нея, после при съседа. 🙂

  8. midnight

    съгласна съм за Балканджи. наистина са много добри още от едно време, когато се подвизаваха в О!Шипка.

  9. Прочети „18% сиво“ и не само, Карабашлиев си заслужава. Освен него харесвам и Виктор Пасков, вечна му памет – многостранен талант, който с право е познат не само у нас.

  10. Аз продължавам да съм анти-културно настроена!
    Но искам да изкажа благодарност, че ми отвори очите за българската фантастика в лицето на „Хан Аспарух“ 😀
    :)))

  11. Чудно как любителите на бг халтурата не са те погнали още. 🙂
    „Под игото“ ми е скучна и прехвалена книга, но не мисля, че е плагиатствана. Спора, кой от кой краде, ми е най-скучния на света.
    За „Хан Аспарух“ – виждали сме по-скъпи филми с повече грешки от него. 🙂 😀
    Иначе за всичко друго съм съгласен на 100%, а 100 левката… направо ми напълни душата!
    IN TITS WE TRUST!!! :)))))

  12. Дринов, никой никога не може да докаже какво е крадено и какво не, но има едно нещо, което е по-жалко – подражанието, и то безвкусното подражание 😉
    А за „Хан Аспарух“ – грешките са това, което прави филма гледаем :D,иначе бати скуката 😀 Даже съжалявам, че са толкова малко. Малко повече да бяха сложили, тук таме кораб, влак да се види, щеше да е железен филма!!! 😀
    А за циците- всички сме на едно мнение!

    Ел, антикултурата в такава среда си е истинска изтънченост! А ето ви идея за филм – римейк на Хан Аспарух, с повече часовници, самолети, влакове, ама всичко да е сериозно – дори Тарантино ще ни завиди 😀

    EDIT: Сега като се замисля, се сещам за още яки работи за филма. Например някаква кървава и жестока битка, а там в далечината, съвсем незабелязано се влачи някакъв трактор по нивата. Или пък някакви важни преговори, а в бекграунда, пак съвсем незабелязано, един статист си говори по джи ес ема… :DDD Ама всичко иначе ще си е много сериозно 😀

  13. Апелирам за римейк на „Парижката Света Богородица“!
    И този път да не се набляга на кози, есмералди и оня лигльо Феб, а да се акцентира върху архидякона Клод Фроло!
    Аз му съчувствах през цялото време.
    🙂

    пп – Ламот, след тоя пост няма да пипна ни стотачка, ни петдесетачка…на мизерия ме обричаш!
    Хубаво, че имам златни монети!

  14. Ееей, Ел, даваш ми още една чудесна идея! Да се направи БАЛКАНСКИ римейк на Парижката Света Богородица! Есмералда ще е чалга певачка от ромски произход, която в свободното си време проституира, а Феб ще е мутра, местен бос на мафията, чийто интереси в картофения бизнес се сблъскват с тези на Фроло. Квазимодо ще е министъра на културата, леко тъпичък, оглушал след метъл концерт.

    Какво ще кажете, или това с Хан Аспарух е по-готино?

  15. Парижката света Богородица я четох това лято, доста интересна книга. Под Игото още не съм имал „честта“ да я чета, но и това ще стане …
    Казал си доста истини, общо взето блог-пространството много умни и проницателни хора е събрало 😀 Жалко, че масата от хора са затворени за чужди мнения …

  16. Pingback: Tweets that mention Кратък анализ на българската култура « Lammoth's Blog -- Topsy.com

  17. Дринов,в „Хан Аспарух“ има толкова много грешки тъй като беше заснет в плевенското село Рибен :)А голяма част от участващите бяха школници от плевенските казарми :)А режисьорът Стайков по цял ден им крещеше с един мегафон :)вместо да снима.
    Разбира се,филмът беше премодулиран за американците в 681г- Величието на хана при което тези грешки липсват 🙂

  18. Всичко друго бих преглътнал, но не и тази мазна чалга. Лошото е, че не виждам как ще и се сложи край, положението от лошо по-лошо става.
    Само мазни мутри и силиконови пикли, крадат песни и пеят на плейбек, а народа изпростява ли изпростява…
    Нявсякъде ш****а чалга.

  19. Ааа,Ламоте,сещам се и за такива,които веднага биха те опровергали относно Вазов.По простата причина, че мислят Захари Стоянов за автор на „Под Игото“ :).Още по-тъжна действителност.

    Относно часовниците във филма,все бях слушала легенди и все не ги виждах,колкото и пъти да съм го гледала.Ама това сигурно поради същата причина,поради която мислех тиквата за диня:)

  20. Milena, хм, тази теория не бях я чувал. 😀 Литературна конспирация!
    Виж дините са по-правдоподобни в случая. 🙂

    MCFOXXX, чалгата е ужасна, но за мен жалкото не е тя, а копирането на турски, гръцки и сръбски песни, при условие, че българският фолклор има достатъчно музикален ресурс. Именно тъпата настройка да подражаваме на някого ме дразни. 90% от творчеството в БГ е сляпо подражание на мас-културите.
    Не знаех, че си направил блог 🙂

    Ангеле, ако те изпитват по Литература за Вазов, недей да споменаваш мнението ми 🙂 Учителите по литература са много чувствителни на тази тема 🙂

    Всъщност идеята на статията е, че хората следват утвърденото като зомбита, без много, много да му мислят.
    Със сигурност Вазов е бил важен през онези времена, но исках да наблегна върху това защо „Под игото“ е любима книга на българите. Ами защото 80% от гласувалите не са чели нищо, а само си спомнят от училище заглавието, което им е било набивано години наред. Само един разказ на Йовков има повече смисъл от цялото творчество на Вазов 🙂

    това са темите на статията, накратко казано. 🙂

  21. Eneya

    Ламоте, добри автори има, ако се разтърсиш поне малко, ще намериш.
    Аз се сещам на прима виста за Теллалов, за Гачев, за Костова и за авторката на ‘Мастиления лабиринт“, на която все й забравям името. 🙂

  22. ЗНАЕХ СИ! Винаги съм подозирал, че съществува българска литература извън имената на Вазов, Йовков и Елин Пелин! Разбира се, това нямаше как да се научи в час по литература, но пък и защо ли трябва да е там, след като целта на българското училище никога не е била да те образова. Е, може и да ти образува нерви и огромни участъци с бели петна, но то това, ако не беше, как щяхме да го запомним.

    Ламоте, радвам се, че се завърна. Спирам да стачкувам и отивам да чета класна литература от споменатата в коментарите.

    Между другото, има много класни бг-фантасти, като Светослав Славчев, Петър Бобев и Павел Вежинов (от когото препоръчвам повестта „Бариерата“). Е, там е и Дилов, но той си е по подразбиране.

    • midnight

      и Любен Дилов – баща.
      а хубавото на Вежинов е, че пише не само фантастика, но за това пък почти всичко, написано от него е изключително.

      • Аз като говоря за Любен Дилов в контекста на литературно обсъждане, нямам нищо друго предвид освен Любен Дилов – баща. По пределно ясни причини. 😉

  23. Енея,
    права си има доста класни автори и определено Теллалов е сред тях, аз имам много високо мнение за него 🙂
    Ако имаш предвид Елизабет Костова, тя е американка, но е хубаво, че проявява интерес към българската култура 🙂
    Що се отнася до Людмила, много е готина, симпатична и секси, обаче (без да се сърдиш) струва ми се, че Мастиленият лабиринт не се различава много от данбраунските писания :)(но какво ли разбирам аз?). Определено е за предпочитане пред американските глупави трилърчета, съгласен 🙂

    totenlicht и Ностро,
    о,аз имам сборника с хумористични разкази „Перпендикулярно време“ с велики разкази на Любен Дилов (баща, разбира се), Любомир Николов (да живеят книгите-игри!), Радичков, Манов и т.н.

    Като заговорихме за български писатели-блогъри каквито са Теллалов и Гачев, да споменем и Петър Тушков
    http://eet-live.com/
    лично на мен ми е много симпатичен, а разказите са му свежи 🙂

  24. Като низвергнахте това цвете на съвременната литература Дилов-син, та се сетих за най-неуспешния ни офисен подарък за шефа. Подбрахме го като много добър печатен продукт (нали сме рекламисти), ама внушенията в заглавието в светлината на(неподозираната) шефската самооценка ни изиграха много лоша шега. Та книгата беше тази.

  25. GattaNegra

    Хм.
    Има верни неща в тази статия.
    Трифонов не споменаваш, а е необходимо.
    За жалост наш филм без пиене и цици няма, тъжно, но факт, особено напоследък и без звук да гледаш трейлъра ще ги познаеш. И все пак много черни картини рисуваш.
    Относно Теллалов – много тежко пише. Мъча се с негови книги в момента, но направо не върви работата. Има идеи де, на фона на другите е пир.
    Браво за статията 🙂

  26. тъй, значи, карабашлиев и ваня щерева НЕ могат да пишат, въпреки това изкупих всичките им книги и много им се радвам. още повече, кефи ме щерева като казва, че няма талант. специални са тези книги, особено ако си зациклил в книжен вакуум, има нещо оптимистично в това да четеш модерна българска книга, било то и не-написана по правилата на литературата. мисля, че има хляб в тях. 🙂 за другото съм съгласен, Ламоте!

    • Иво, извини ме, но Ваня Щерева НЕ може да пише и НЕ е оригинална нито стилово, нито идейно, за да съм по-ясна – това, дето го прави си е възможно най-грозния онанизъм на егото, за който можеш да се сетиш, съчетан с още по-отблъскващо развяване на собствено бельо. Освен това не може да рисува, пее, шие или каквото там си е решила този път.

      За Карабашлиев може да поспорим, но няма – писането не е само формата, а и (най-вече) идеята, която износва тази форма. Казвам го най-приятелски – за част от нещата, за които пише Карабашлиев си твърде млад :). Ако не друго, поне не е Щерева или другите от комерса…

      А колкото до Александър Чакъров, който споменах – ако ми остане време (и ми даде позволение), ще препиша и публикувам един от разказите му.

  27. еей, ама аз не съм критикувал Карабашлиев и Щерева! Освен това Щерева ми е съседка! Страх ме да не ме бие 😛
    Впрочем Иво, не е ли време да се напише статия за най-добрите или най-забележителни филми на годината (2010). Искам да напишеш такава статия. Това е заповед, иначе повече няма да те обичам (шегувам се, бхахах 😛 :D) Какво ще кажеш?

    Gatta, вярно е, пропуснах култур-символа на България, Слави, срамота 😳 Опитах се да не е черногледа статията, просто е израз на разочарование. Преди време излезе филма „Летете с Росинант“ с участието на Лолова, Лафазанов, Новоселска – все хора, които много харесвам, много ми се искаше да харесам тоз филм – уви, оказа се поредното разочарование 😦 Така се получава в 90% от случаите 😦

  28. Ламот,честно,писна ми от съвременни автори 🙂
    Eто и най – новия:)

    Ти знаеш ли какво е ламбено шише 🙂

    • ахаха, добро попадение Вал, велик бард е тоз Беров !

    • midnight

      много стратегически обаче, е вкарал силно популярни елементи като европейското знаме, цици и рап движения.
      има бъдеще тоя, дето вика Ламот, велик бард. 🙂

      • да, това е някакъв модернистичен пиянски рап-шансон 😀 не бих казал, че е добър певец, но както се казва that’s the spirit 😀

  29. Pingback: Зуека и жена му Нина боядисват декори с кафе за да получат ръждивия цвят за „Шинел" по Гогол | Сензация - горещи новини

  30. Клиповете са страхотни , определено е странен рап, но пък е малко зарибяващ хахаха стига вече с толкова модерни и съвременни автори и създатели на какво ли не, трябва да има място и за нас.Нормално е да видим и да намерим сходни неща с вече написани творби, вече може би всичко вече е измислено и ако тръгнем да правим някакво сравнение, то неминуемо ще стигнем до нещо вече познато и измислено.Благодаря за статията, радвам се че ни пишете, дано и през тази година често да го правите.

  31. baf

    31 Mar 2019 … Join Daniel D’Alien on his greatest adventure! Earn FREE BITCOIN by playing new unique levels every day in this amazing runner game. https://preciobitcoin1.com/bitcoin-aliens-faucet.html aliens

    Even if you have never had a history of drug abuse – – you could potentially open the door to abuse that you desire you never opened.

    Sept. The condition is considerably different manufacturers should not expect too old who knows who can come after inhaled salbutamol.

    what viagra

    Hot, windy days pollen is blown on the air, making it that much harder for those who suffer from hay fever to avoid the allergens they’re sensitive to.

    15 Sep 2019 … Exchange Bitcoin to Webmoney wmz with Cryptex24 service. Highly secure platform. Buy bitcoin fast with WebMoney (Exchange WMZ to BTC) … bitcoin exchange

    Whether treatment is abruptly stopped or a dose missed, symptoms might start within eight hours of the last dose.

    fktrpr94f
    I don’t want to keep going through the same thing day after day anymore i want it to stop now so i can become a human being with a life.

  32. Hello, I am Eva Mccarthy a professional in content writing.

    I love solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for many years now.
    I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several assignments that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My interest has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
    I enjoy writing academic papers and have helped people from countries like UK.
    I work with a company whose mission is to provide quality writing and make people happy. In fact, many students come to me for help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but the best to build trust like I have been doing for the past few years.

    Expert writer – Eva – tritronicsinc.com Confederation

  33. Svetlanabum

    Регистрация

Вашият коментар

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.